Издирването на малайзийския самолет премина под вода чрез сонари

Издирването на малайзийския самолет премина под вода чрез сонари

Международната операция по издирването на малайзийския пътнически самолет премина днес под вода в Индийския океан, предадоха световните агенции в петък.

От координационния център на обединените агенции в австралийския град Пърт, създаден специално да ръководи операцията, казаха, че два кораба, раздалечени на 240 км обследват със сонари водата, за да открият сигнал от черната кутия на самолета. По думите на ръководителя на центъра Ангъс Хюстън корабът "Оушън шийлд" (Океански щит) от бойния флот на Австралия и британският океанографски кораб "Екоу" (Ехо) постоянно променят курса си, за да обхванат по-голяма площ от океанското дъно.

"Оушън шийлд" влачи на буксир със скорост около пет км/час американски военноморски сонар , а британският кораб разполага с чувствителна апаратура за улавяне на подводни сигнали. Десет военни самолета се присъединиха в петък към операцията по издирването на самолета, изчезнал на 8 март при полет от Куала Лумпур за Пекин. Австралийски доброволци, качени на три граждански самолета, участват като наблюдатели от въздуха, а четвърти самолет действа като комуникационен възел, казаха от координационния център.

Очаква се батерията на черната кутия на самолета да се изтощи по някое време след 7 април, но е възможно тя да работи чак до средата на април. Многонационалната издирвателна операция навлезе в 18-я си ден. Тя обхвана зона от 217 хиляди квадратни километра, която постепенно се преместваше на север след първоначалните неуспешни опити да локализиране на самолета "Боинг" с 227 пътници и 12-членен екипаж.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят