Издирването на отнесеното от пороя семейство край Винево продължава

Обстановката в най-засегнатите от придошлите води села се нормализира

Сн, БГНЕС

Над 100 души се включиха в събота в издирването на тримата души от изчезналото семейство Рамадан, чиято кола бе отнесена от пороя на моста край село Винево от придошлата река.

Празният и смачкан автомобил бе намерен от минувач, а в петък по обяд спасителните екипи откриха тялото на една от изчезналите жени - 54-годишната Ресмие Хакив Рамадан.

В събота продължи издирването на съпруга ѝ Мюмюн Хакиф Рамадан, дъщеря им Ширин и 4-годишния им внук Мерт, но акцията завърши без резултат и ще бъде подновена в неделя, съобщи Дарик радио. В следобедните часове бе взето решение да започне контролирано източване на язовира, на чието дъно е твърде вероятно да бъдат открити телата. Водите му обаче са много мътни след пороя и затова до момента не са влизали водолази.

В събота два спасителни екипа претърсваха околността - единият по вода с лодка, а другият заедно с доброволците - по поречието на реката, като се използваха багери и резачки, за да се разчистят купищата дървета, коренища и отломки, които водата е донесла. В търсенето бе включено и следово куче, което е обходило почти целия район, но без резултат.

Доброволците и спасителите също са претърсили целия периметър от моста до язовира.

Същевременно обстановката в най-пострадалите от поройните дъждове видински села и в кърджалийско се нормализира. Възстановено е водоснабдяването в селата Гюргич и Плешивец. Критичната ситуация там е овладяна. Проблем обаче има в участъка на пътя Макреш-Подгоре, в близост до разклона за село Толовица, където е пропаднал около 50 метра път, каза областният управител на Видин Кръстьо Спасов, цитиран от БНР.

В село Плешивец раздават минерална вода на нуждаещите се.

ВиК аварията в село Гюргич вече е отстранена. В понеделник ще се работи по почистване на коритото на реката.

Вчера заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова увери, че с еднократна финансова помощ до 325 лева ще бъдат подпомогнати 470 домакинства от пострадалите при наводненията във двете общини.

Ситуацията след проливните дъждове в Кърджалийско вече се нормализира, съобщиха от областната администрация. Отводнени са трийсетте къщи в село Люляково, което е едно от най-засегнатите от пороя населени места.

Кметът Мюмюн Али съобщи, че има наводнени селскостопански постройки и са унищожени почти всички запаси от сено и фуражи.

В понеделник областният управител на Кърджали Бисер Николов ще провери на място ситуацията в общините след обилните дъждове. Тогава ще стане ясен и размерът на щетите. Очаква се те да бъдат най-големи в община Кирково, където беше измерено най-голямото количество валежи в цялата област.

Споделяне

Още по темата

Още от България