Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Издирваният лотариен бос се страхувал да се върне

Бизнесменът е в държава на Балканите, но не е в Сърбия

13 коментара
Издирваният лотариен бос се страхувал да се върне

Васил Божков вече не смята да се връща в България. В четвъртък сутринта той заяви пред бТВ, че се чувства застрашен и не вярва на българското правосъдие.

"Страхувам се да се прибера в България, страхувам се за живота си. Мислих да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор, се страхувам да се върна. Не съм престъпник." Това каза в интервю по телефона бизнесменът пред телевизията.

Той отрече обвиненията, които прокуратурата повдигна срещу него в сряда. Те са общо седем - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.

"Ако господин Гешев иска да търси престъпници, нека да се огледа по-високо от Комисията по хазарта, във връзка с тези такси и този закон. Гледайте по-нагоре от комисията. Кой е над комисията – министърът, кой е над министъра – министър-председателят", каза още бизнесменът, който е обявен за издирване с европейска заповед за арест.

Ден по-рано Васил Божков обеща да се яви, стига прокуратурата да го потърси спазвайки закона.

Божков отново повтори, че досега никой от прокуратурата не се опитал да се свърже с него. Той потвърди, че се намира в държава извън Европейския съюз. Не е в Сърбия, но е на Балканите.

Васил Божков каза още, че в сряда при акцията на спецпрокуратурата е арестувана съпругата му. Други членове от семейството му към момента не са засегнати от акцията, уточни Божков.

Той коментира още, че главният прокурор Иван Гешев бърка търговското право с наказателното.

Божков напомни, че е акционер в компанията "Национална лотария" и ако компанията дължи пари, отговорен е мениджмънта. Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери, попита бизнесменът.

Междувременно стана ясно, че Васил Божков има проблеми с лотарийния си бизнес и в Грузия, предаде БГНЕС.

В сряда местната патриаршия бе домакин на втора кръгла маса на духовници и експерти, на която се разискваха социалните опасности от набиращите популярност лотарийни игри и възможността за тяхното евентуално ограничаване в Грузия.

Васил Божков държи 25% от грузинската лотария, а останалите 75% са собственост на местния бизнесмен Коба Гурцкая.

На кръглата маса в Грузия са били обсъдени мерки за предпазване от хазартна зависимост при юношите. Според организацията "Майки срещу хазарта", всеки пети грузински юноша е пристрастен към хазартните игри, а 90% от юношите на 17 години играят хазарт. Печалбите от хазарт в страната надвишават тези на банковия сектор.

"Проблемът е многостранен и има нужда от също такава комплексна намеса. Статистическите данни, с които разполагаме, са много лоши, включително и за самоубийствата. Ако не спрем този бизнес навреме, може да очакваме ужасни резултати в близкото бъдеще за нашата страна", коментира отец Андрей Цакмаидзе, говорител на пресслужбата на Светия Синод на Грузия.

На срещата е било взето решение за създаване на работна група с участието на представители на патриаршията и съответните държавни агенции, както и на неправителествени организации. Тя ще работи за приемането на законопроект за хазарта, чието гласуване се отлага вече повече от година.

Ето и интервюто, което Васил Божков даде пред бТВ в сряда:

Главният прокурор Иван Гешев преди броени минути каза, че има повдигнати 7 обвинения срещу вас и има издадена европейска заповед за арест...

Никой не ме е търсил, не знам за никакви обвинения повдигнати. И да каже, ако иска публично, ако иска по телефона или с призовка, кога и къде да се явя, и аз ще се явя точно на момента. Никой не ме е търсил. Има си законов ред - пращат се призовки, по телефона... Ако иска г-н Гешев публично да каже и аз ще се явя веднага. Дали по медии, дали по телефона, дали с призовка, аз ще се явя веднага.

Разбирам от думите ви, че не се укривате, нали?

Въобще не се укривам от никого и ще се явя веднага, ако ме търсят. Само да ме уведомят къде да отида.

А как си обяснявате това, че вие казвате едно, а прокуратурата казва нещо съвсем различно?

Не мога да си го обясня, питайте ги тях. Има ли закони, спазват ли се и какво е това обявяване за издирване, като не са ме потърсили въобще? Да не би да се крия, та да ме търсят? Знаят, че съм извън страната - аз мога да се върна за два часа. Какъв им е проблемът?Първо да кажат, че ме търсят, пък после да ме обявяват за издирване.

А в страна членка на ЕС ли сте?

Не, не в членка на ЕС. Но примерно, има страни, които не са членки и са на половин час полет. Така че не виждам какъв е проблемът - просто казват и се явявам.

Как си обяснявате всичко това, което се случва само в рамките на няколко часа - акциите във вашите офиси, обиските в домовете ви?

Не мога да си ги обясня. За какво са обвиненията, какво целят - въобще нямам представа. Но тук имаме грубо погазване на законите, според мен. Нали ви казвам - даже това, че никой не ме е потърсил, а ме обявяват за издирване официално.

Нали знаете, ако съм обявен за издирване колко време ще ме връщат в България? Обикновено ги връщат по два месеца - по разни арести и тогава ги връщат.

Това ли е целта - да лежите в арест в чужбина, за да ви екстрадират?

Не, не знам, въобще не знам каква е целта. Не мога да си обясня тия беззакония. И точно какво целят ми е съвсем неясно. Никой не ми е казал нищо.

Опасявате ли се, че ще бъдете арестуван, предвид факта, че има повдигнати обвинения срещу вас?

Ами, най-вероятно - да. Нито съм престъпник, нито има от какво да се крия, така че, когато кажат, се явявам веднага.

Какво ще правите оттук-нататък?

Ами нищо, ще се явявам евентуално по прокуратура и по следствие. Никакво намерение нямам да оставам в чужбина.

Кога да ви очакваме в България?

Когато ми се обадят и кажат, че ме търсят.

А плановете ви какви бяха?

Най-вероятно до средата на другата седмица да се прибера. Ако трябва и по-рано ще се прибера.

Нещо искате ли да кажете на българското общество?

Още не мога да му кажа нищо, но... имам какво да кажа.

Вие някога кадрувал ли сте в Комисията по хазарта задкулисно - кой да получава или да не получава лицензи?

Не, не, не. Никога! Даже не познавам членовете на Комисията по хазарта.

Ще дадете ли отпор на държавата, от гледна точка на случващото се в момента?

Да дам отпор на държавата? Нали държавата сме всички ние? Но всеки трябва да си защитава правата. Аз не мисля да давам отпор на държавата, но тази държава, ако не съблюдава законите, ние ли трябва да ги съблюдаваме? Още повече главният прокурор - някакви измислени обвинения. Мисля че това е несериозно.

Защо се случва точно сега всичко това?

Сигурно сега са открили някакво страшно престъпление. Нали знаете, че този закон го създадоха те - отмениха точка на Кадиев (Георги), която го забраняваше и го гласуваха с точка, която го разрешава. Аз нямам никакво отношение към закона.

Законът на Кадиев, доколкото знам, е частта, в която е забравено да се напише в текста "лотарии"...

Да. След това в парламента, който ГЕРБ управляваше, Кадиев внесе закон, в който се дописваше "лотарии" и се забраняваше да се взимат такси и комисиони от никой, освен от покер, играещи от покер стаи.

Това го отмени ГЕРБ и гласува тоя закон, в този му вид, за да може да се ползват и двата вида (облагане – бел. ред.). Така че генезисът си върви още от тях (ГЕРБ – бел.ред.) и техния парламент - не виждам какво са виновни комисиите.

Знаете какъв е законът - таксата се определя от този, който извършва услугата. Ако законът определя два вида такси. Ние сме поискали някакви, те (Комисията по хазарта – бел.ред.) са определили, и 5 години се подписват под всеки един отчет. Не виждам как точно сега го разбраха...

Между другото нямаше обиски в "Еврофутбол", където Боян Найденов е подписал всички тези неща. Може би държавата работи за Найденов, може би Найденов си има държава вече - не знам. С тях, или за тях (държавата – бел. ред.) - това не мога да го кажа. Те на тях не им направиха обиск, затова всички тези обвинения (на братя Найденови към Божков – бел.ред.) са крайно несериозни.

Това са недоказуеми обвинения, по принцип, които се правят със скалъпени свидетели. "Той ми предложи подкуп" - значи е обвиняем. "Той ме заплаши, че ще ме убие" - ще го обвиним. Това не е сериозно.

Заплашвал ли сте някога членове на семейство Найденови?

Никого не съм заплашвал, естествено. За какво да ги заплашвам?

А вие ли сте отговорен за покушението срещу Манол Велев (едно от обвиненията на братя Найденови, изказани пред медиите – бел.ред.)?

Какво общо съм имал с Манол Велев? Първо - той ми беше приятел. Второ - нищо общо не съм имал с него, като бизнес интереси. Никакви пресечни точки, за да му организирам покушение.

Освен това той (Цветомир Найденов – бел.ред.) каза, че съм убил и Антони Наумов - това е един човек, който почина от рак. Не може въз основата на някакви безсмислени клевети да се правят обвинения.

Ще бягате ли, г-н Божков?

Няма да бягам, нали ви казах, че се явявам веднага, като ме повикат. Къде да бягам? За какво да бягам? Ще бягам, ако съм виновен. Като не съм виновен, идвам и се защитавам.

Аз съм съществувал в България въпреки политиката и въпреки политиците. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко...

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Преслав
  #13

  Браво Гешев, ето че и Черепа впрегна медийните си сили и "автентичните" маргинали.

 2. ivancho ivanov
  #12

  Единият от двамата лъже, Гешев който твърди, че има международне заповед за арест или Божков, който казва, че няма и научава каквото става от медиите!
  Много наподобява случая с Цветан Василев ограбил КТБ!
  Вярно е, че ако рече да си дойде много вероятно Божков да бъде арестуван, но е възможно и да не бъде и тогава пред съда да разнищи всичко, което знае - също е вярно, че Магницки загина в Русия защото се опита да раззнищи кражбите на олигарсите, но все пак ние не сме Русия, а член на ЕС! Синът

 3. Доналд Дък
  #11

  Божков, Не се страхувай, върни се в България! С теб са твоите приятели от ДС, които винаги са те учели и помага ли.

 4. Stefan
  #10

  Светият синод на грузинската православна църква упражнява обществен натиск за ограничаването на хазарта! Явно въпреки поробителството на Грузия от атеистичният СССР в страната са останали истински духовници, вярващи и с морал. А у нас? Някой да е чул бпц да каже нещо срещу хазарта, или в защита на моралните ценности на обществото? И защо е така? Може би защото осветляване на агентите на ДС в църквата не се осъществи и там властват старите агентурни апаратчици? Които, като пловдивският "митрополит" Николай - гласен за бъдещ патриарх - ги интересуват основно парите и властта? А за какво ни е такава църква?

 5. Stefan
  #9

  Божков казва да търсят виновници на по-високи постове от тези в комисията по хазарта. Т.е. да търсят финансовият министър Горанов. Грубичко, но истина.

 6. Quo
  #8

  Всичко, което прави прокуратурата тези не е за изнамиране на истината, а да трупа празни точки за пред хората.

 7. boriana
  #7

  Отговорих си.https://www.banker.bg/studio-bankeru/read/bratia-naidenovi-dokato-efbet-gubeshe-vasil-se-smeeshe-kogato-zapochna-da-pecheli-ni-sloji-v-cherniia-spisuk-i-poiska-biznesa. Сега какво излиза че правителството удря един хазартен бизнес за да защити друг такъв. А МИ ГОВОРЯТ ЗАГРИЖЕНО ЗА МОРАЛА НА НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО. Всичко се плаща. Рано или късно.

 8. boriana
  #6

  Кои са тези братя Найденови? Откъде изпълзяха? От Котараците или от друга бизнес група близка до ГЕРБ. И до кой точно от ГЕРБ? Нищо случайно няма.

 9. PETER
  #5
  Отговор на коментар #2

  По този начин казват най-вече на зависливия Мунчо да си наляга парцалите, защото в тях е ножа и хляба: Ако пожелаят къщата му, или жена му например, могат да го арестуват и после пак да го пуснат ако е разбрал, че трябва да си трае.

 10. 1107a
  #4

  Абе цецу 5 години обяснява за какво става дума, ама от де черепа да се сети, че и него може да го застигне. Нали той с тия две ръце, честен труд и предприемчивост е посъбрал някой лев? Да не би вярната служба на ДС/КГБ да ги е направила милиардери? Както пееше поета: А пък за шесто, кой, КОЙ да им каже... Е, няКОЙ им каза и им показа. Единственият въпрос е, кой е следващият, дето не е разбрал нещо.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.