Издирваният син на Миню Стайков се оказа отвлечен и пребит

Издирваният син на Миню Стайков се оказа отвлечен и пребит

Синът на алкохолния бос Миню Стайков, Стайко, разбрал, че МВР и Интерпол го издирват от почти четири месеца чак след като бил отвлечен и пребит. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и прокурора Ангел Кънев.

Малко след като близки на младия мъж повикали линейка в понеделник сутрин, адвокатът му Лъчезар Таков се обадил в специализираната прокуратура и заявил, че той и клиентът му ще се явят, за да им бъде предявено обвинението.

Стайков обаче така и не се появил, защото междувременно бил приет за лечение в "Пирогов" с рана на главата и охлузвания. В момента той е арестуван за 72 часа и ако здравето му позволи, държавното обвинение ще иска постоянното му задържане.

Фантом

Стайко Стайков се издирва от началото на септември миналата година. След месец неуспешни опити на МВР да го открие, бе обявен за издирване и чрез Интерпол, отново без резултат.

Така и не стана ясно имали ли са разследващите категорични данни, че той е бил чужбина. Основанието им да смятат така било, че не е открит у нас. През цялото време са проверявани адресите, на които имало данни, че пребивава, колите, които ползвал, разпитвани са и близките му. Прокуратурата редовно е изисквала доклади за напредъка, обясни наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Младият мъж се издирваше заради делото, по което обвиняем е баща му. Стайков-старши е в ареста от четири месеца и се явява на делото в инвалидна количка, твърдейки, че здравето му се е влошило. Той е с обвинения за разпространение на контрабандни цигари и данъчни престъпления.

Делото започна след акция в предприятията му в Карнобат. Операцията бе проведена малко след тази срещу друга известна бизнес фамилия – Арабаджиеви. Стайко Стайков бе женен за дъщерята на Арабаджиев – Александра.

Не знам, не видях, не чух

През цялото това време нито в МВР, нито в партньорски служби е постъпвала информация, че Стайков е бил отвличан. Близките му твърдели, че не са го виждали. Това продължило до неделя вечерта, когато такси го откарало до къща в София, където бил посрещнат от охранителите си. Веднага бил повикан лекар, който го прегледал. Нито медикът, нито някой от семейството подал сигнал до МВР.

Това се случило в понеделник сутринта около 9,12 ч. Тогава на тел. 112 постъпило обаждане за млад мъж в безпомощно състояние в близост до паркинг в София. На място била изпратена линейка. След пристигането им медиците били отведени в близката къща, където бил Стайков. След прегледа е било взето решение той да бъде откаран в "Пирогов". Оттам вече до столичната полиция постъпил сигнал за пациент, който твърди, че е бил отвлечен. МВР е установило лекаря, който го е прегледал, но не знае защо той не се е обадил в полицията.

Засега всичко е версия

"Нали трябва да поработим с тези хора, няма как да разпитаме всички хора едновременно". Така главният секретар отговори на въпросите за повече подробности около отвличането на Стайков. Засега МВР няма други данни за отвличането на младия мъж освен неговия собствен разказ.

От полицията обаче смятат, че през трите месеца на издирване са си свършили работата добре. Попитан дали хората, които са отвлекли Стайков, издирват по-добре от полицията, Иванов заяви: "Какво ще рече това? Това как го установихте?"

Фактите

"Държа да отбележа, че това лице конкретно в писмена молба днес, в 9 сутринта, входирана в специализираната прокуратура, сочи, че вчера на 27 януари е разбрал, че се издирва и е в готовност да сътрудничи и да се яви в прокуратурата. Това са фактите, аз не казвам дали той е отвлечен или не е", заяви наблюдаващият делото прокурор Кънев.

Той допълни, че е получавал редица доклади от българските и чуждестранните служби и никой никога не е заявявал, че Стайков е бил отвличан. Експертиза ще установи какви и от кога са травмите на младия мъж и дали здравословното му състояние позволява да участва в делото, допълни прокурорът.

Споделяне

Още по темата

Още от България