Издирваният у нас Бедри Шефик задържан за измами в Турция

Скандалният турски бизнесмен Бедри Шефик, който има и българско гражданство и е издирван от Интерпол по искане на България за измами от близо 4 млн. евро, е бил задържан в Истанбул. Това  съобщи в сряда турският вестник “Хюриет” в статия под заглавие "Не му стигна в България, вършел е измами и в Турция". Претърсен е и домът му и са иззети множество документи.

След няколко часа разпити, същия ден Шефик е бил освободен, съобщи самият той пред кореспондента на БНР в Турция. Според него акцията с ареста му била инспирирана от съперничество и завист от турски депутат. Шефик обаче не назова името му.

Последната жертва на измамите му е синът на бившия турски министър на вътрешните работи Мехмед Газиоглу. Фирмата на младия Газиоглу е била завлечена с близо 300 хил. долара.

“Хюриет” припомня още, че Шефик, който е роден в България и където завършва висше образование и доцентура, през 1989 г. се изселва в Турция. По-късно се връща в България, за да развива бизнес.

Шефик участва в съпротивата срещу насилственото преименуването на турците през 1984 г., прекарва една година в лагера “Белене” и по непотвърдена информация е бил вербуван за сътрудник на бившата Държавна сигурност. 

На 21 ноември 2003 г. българското Министерство на финансите наложило забрана на Шефик за напускане на България заради неплатени данъци и мита и срещу него било заведено дело за измами, пише още вестникът. През декември 2004 г. се оказало, че той се намира в Турция, без да стане ясно как е успял да напусне България, пише “Хюриет”.

През 2005 г. Шефик основава в Турция Партия за възход и равенство, с която да участва в парламентарните избори през юни и да разбие монопола на ДПС. ЦИК обаче му отказва регистрация.

“Хюриет”, цитиран от БТА, припомня думи на Шефик от интервюта, че смята да стане “Тургут Йозал в България”. Според вестника, емблемата на партията представлява половин електрическа крушка с пет стрелички, като тя е заимствала елементи  от емблемите на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (крушка) и на опозиционната Народнорепубликанска партия (стрелички). 

Шефик има бурна бизнес дейност в България. През 1999 г. той купува девненския захарен завод “Марцианопол”, който бива преименуван на “Бейпар шугър”. Заводът е източен чрез проста схема, прилагана многократно в приватизацията на наши предприятия.

Дружеството, което притежава активите на завода, натрупва неплатени задължения към държавата, но успоредно с това създава и задължения към друго дружество - частен кредитор, съизмерими със задълженията към държавата и стойността на активите на захарния завод. Когато настъпва критичният момент на неплащане на задълженията към хазната, активите на завода се прехвърлят на дружеството кредитор срещу задълженията към него.

Държавата остава да се разправя с дружеството длъжник, което е изпразнено от активи и естествено не може да погаси задълженията си към нея.

При тази проста, но работеща схема, се разчита на мудността на държавата, която винаги е изпреварена от друг кредитор, а впоследствие се оказва неспособна да потърси по съдебен път правата си.

Сложните юридически действия довеждат до ситуация, при която държавата има вземане към дружеството кредитор на захарния завод - "Бесин" АД, което надхвърля 6 млн. лв.

Шефик е осъден задочно от Варненския окръжен съд през ноември 2005 г. за измами на 5 години затвор.

Самият Шефик многократно е заявявал в интервюта в българската преса, че обвиненията срещу него за измами са неоснователни.

Миналата година депутатът от ДПС Юксел Хатиб остана без депутатски имунитет по искане на главния прокурор. Едно от обвиненията срещу него е, че е участвал в далаверите на Бедри Шефик като негов съдружник, което той отхвърля.

Според тиражирани информации Шефик бил замесен и в трафик на оръжие.

Запитан в сряда дали е запознат с публикации, според които арестуваният в Истанбул бизнесмен е изнасял от България оръжие, за да го продава на терористи, вътрешният министър Румен Петков отклони отговора с аргумента, че всеки коментар на оперативна информация, независимо дали става дума за операция на наша територия или за съвместна с чужди служби вреди на разследванията. 

Споделяне

Още от България