Издирват 23-ма души след потъване на кораб край Пукет

Издирват 23-ма души след потъване на кораб край Пукет

Властите в Тайланд издирват 23-ма души, които се водят безследно изчезнали след потъване на корабче с китайски туристи край бреговете на остров Пукет, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Агенциите цитират министъра на туризма Вирасак Ковсурат и служител на министерството на флота. Започнало е и разследване на оператора на кораба. 

Плавателният съд "Феникс" със 105 души на борда, от които 93 туристи, се преобърна и потъна в четвъртък по време на буря, ударен от петметрови вълни.

Спасени бяха 49 души, потвърдена е смъртта на 33 души – всичките китайски туристи. Това е една от най-тежките транспортни злополуки в Тайланд и голям удар за местния туризъм.

Издирването на евентуални оцелели продължава, макар че шансовете  са минимални. Поставя се въпросът защо корабът е излязъл в морето, пренебрегвайки предупрежденията за лошо време. Полицията обяви, че започва разследване срещу капитана и собственика на кораба за проявена небрежност. 

Туризмът е основен фактор за развитието на тайландската икономика, който осигурява 12 процента от БВП. Повечето чужди туристи в Тайланд са китайци, добавя БТА.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?