Издирват без успех двама бизнесмени по аферата “Овчаров-Александров”

Прокуратурата не може да открие бизнесмените Николай Вълканов и Николай Гигов, за да ги разпита за участието им в аферата “Александров – Овчаров”. Това научи Mediapool в сряда от източници в държавното обвинение.

Вълканов е един от бившите вицепрезиденти на “Мултигруп” и собственик на “Минстрой холдинг”. За не го се твърди, че поддържа топли взаимоотношения с лидера на ДПС Ахмед Доган. Президентът на ФК “Локомотив” – София Николай Гигов е известен с интересите си в оръжейния бизнес. Той е консултант на френската компания “Юрокоптер” по сключената от предишния военен министър сделка за доставка на хеликоптери.  Според информация на в.”Дневник” Гигов и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров са имали спорове около офсета по този договор.

Имената на двамата бизнесмени изплували от подслушаните и записани разговори на собственика на фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев. Името на Николай Вълканов вече бе тиражирано в медиите като замесено по един или друг начин със скандала, но това на Николай Гигов се появява за първи път.

Както вече стана ясно от неофициална, но и неопровергана информация от следствените органи, още преди месеци бизнесменът Красимир Георгиев е бил следен със специални разузнавателни средства (СРС) по искане на прокуратурата. Подозренията са били, че към него изтича поверителна информация за хода на разследването по делото “Топлофикация - София”.

Това е започнало още през август миналата година и е продължило до декември. Тогава от подслушването е била хваната връзката между Георгиев, следователката по делото “Топлофикация” Татяна Шарланджиева и зам.-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, от която връзка формално гръмна и скандалът.

Според началника на спецзвеното за борба с корупцията в прокуратурата Бойко Найденов, Красимир Георгиев трябва да се прибере в България, за да може да бъде привикан на разпит. Бизнесменът, който живее в чужбина, преди ден съобщи, че ще постъпва в болница за лечение, след което щял да се прибере в България.  По думите на Найденов - Красимир Георгиев няма да бъде повдигано задочно обвинение.

От СРС-та са изскочили и имената на Николай Вълканов и Николай Гигов. Двамата са посредничили на срещата на директора на следствието Ангел Александров с министър Овчаров, когато е станало ясно, че и Александров знае за подслушването, съобщи в сряда Дарик радио. Самият Александров обикалял с папка по случая високите етажи на властта, за да пита какво става, докато накрая “не издържал” и преди две седмици дал гласност на случая, взривявайки най-големия обществен скандал за последните години. Това стана в деня, когато внесе искането си във ВСС за уволнение на следователката Шарланджиева. 

Според информацията на радиото шефът на “Минстрой” Николай Вълканов предал на Александров посланието на Овчаров да “вземе да се кротне”, а оръжейният търговец Николай Гигов пък домакинствал на срещата на двамата.

Пред бТВ в сряда депутатите Атанас Атанасов от ДСБ и Йордан Бакалов от ОДС потвърдиха, че подслушването на Красимир Георгиев е било извършено от служба ДОТИ на МВР, след като е било получено разрешение от съда, а не от Националната служба за сигурност (НСС), независимо от твърденията на Александров в началото на скандала, че за Георгиев имало данни, че с действията си представлява заплаха за националната сигурност.

Техническата операция по проследяването на бизнесмена е била одобрена от вътрешния министър Румен Петков, какъвто е формалният ред.

Според двамата депутати буди недоумение фактът, че много хора и институции са знаели за провежданото подслушване и кои са другите лица, попаднали в обсега му. Дори още преди месец  Ангел Александров е отишъл при главния прокурор, за да съобщи за замесването на двете следователки – Зоя  Иванова и Татяна Шарланджиева - в изтичането на информация от следствието. Още тогава е била назначена вътрешна проверка от инспектората.        

За “пикантната” част от скандала, според която има някакви компрометиращи снимки, направени на Боровец, свързани със замесени в аферата лица, в сряда депутатът от ОДС Йордан Бакалов заяви, че вече е повече от ясно кои са лицата на снимките. Това са бизнесменът Красимир Георгиев, следователката Шарланджиева и зам.-министърката Нинова, фотографирани в неформална обстановка някъде в курорта.

Тези снимки, по собствените думи на Ангел Александров, са били причината Корнелия Нинова да го притиска да си ги вземе.    

Главният прокурор Борис Велчев призова, ако някой разполага със снимки, да ги предаде на прокуратурата, за да може те да бъдат оценени, а не само да бъдат коментирани. “Самата идея да говорим за снимки е пошла”, коментира още Влчев. Според него образуването на досъдебно производство е навременно и не е станало със закъснение, независимо че прокуратурата е била наясно с изтичането на информация повече от шест месеца. По думите на Велчев през това време държавното обвинението е анализирало материалите, с които разполага.

Споделяне

Още по темата

Още от България