Издирват двама моряци от потънал руски кораб край Калиакра

Двама души от екипажа на руския товарен кораб "Волгодон-5025" са в неизвестност след сблъсък между контейнеровоза "SunRays", плаващ под грузински флаг, и руския "Волгодон-5025". Руският плавателен съд е потънал, съобщи българското министерство на транспорта.

"SunRays" е качил на борда си останалите 10 души от 12-членния екипаж на руския кораб. Всички спасени членове от екипажа на "Волгодон-5025" са в добро състояние, няма ранени. "SunRays" има пробойна на носовата част над водолинията, но може да се движи самостоятелно.

Инцидентът е станал в 22.12 ч на 4 юли, на 23 морски мили североизточно от нос Калиакра. Незабавно е изпратено съобщение до всички кораби в района на нос Калиакра да се насочат към мястото на инцидента и да докладват. На сигнала са се отзовали три кораба. Най-близо до района на бедствието е бил моторният кораб "Оникс" с руски екипаж, "Зим-Новоросийск" и българският ферибот "Героите на Одеса". За участие в търсенето е изпратен и спасителният катер "Мизер" на ИА "Морска Администрация" - Варна.

Към 7.30 ч в понеделник "Мизер" започна повторно търсене на двамата изчезнали моряци. Другите кораби са освободени. До 10.00 ч все още нямаше резултат от търсенето на двамата членове на екипажа на "Волгодон-5025". "SunRays" все още се намира в района на инцидента.

ИА "Морска Администрация" - Варна е изпратила специалисти с граничен катер на мястото на произшествието, за да започнат разследване на причините за инцидента. Спасителните действия продължават.

"Волгодон-5025" е превозвал 4000 тона скрап по маршрута Ростов на Дон - Турция, "SunRays" е пътувал за Констанца, Румъния, се посочва в съобщението на Министерството на транспорта.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?