Издирват тайнствено изчезнал в Атлантика кораб

След две денонощия кораби от руския Черноморски флот ще навлязат в Атлантическия океан, където ще издирват кораба "Арктик сий" с руски екипаж от 15 душиq съобщи Министерството на отбраната на Русия, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Товарният кораб "Арктик сий", плаващ под малтийски флаг, от 12 дни е в неизвестност, предаде вчера Ройтерс, цитирайки руския сайт за новини в областта на корабоплаването "Совфрахт". Корабът бил натоварен с дървесина във Финландия, която трябвало да закара до алжирския пристанищен град Бежая на 4 август, но не се появил там.

На 24 юли, четири дни преди да изчезне, корабът бил нападнат в шведски териториални води от хора с черни дрехи, представили се за полицаи. Те се качили на борда му и завързали за 12 часа екипажа. После претърсили кораба и едва след това го напуснали, без да вземат пари, нито нещо друго.

От 28 юли "Арктик сий" не отговаря на радиоповикванията. Според Михаил Войтенко, главен редактор на руското сп. "Морски бюлетин", "абсолютно е невъзможно да бъде превзет някакъв кораб с престъпна цел в европейски води", отбелязва агенцията.

"Ако корабът не е укрит някъде в Европа, той може да се намира където и да било в пространство с радиус 3000-3500 мили. Значи, на кораба са изключени или унищожени всички средства за връзка и той се насочва неизвестно накъде", коментирал Войтенко. По негови данни, корабът и екипажът "почти сто процента" не са пострадали. "Морски бюлетин" предполага, че причина за станалото са "някакъв товар или материали" на борда на "Арктик сий".

Според Войтенко, корабът е натоварен с дървен материал на стойност 1,8 милиона долара, собственост на най-големия европейски производител на хартия - компанията Stora Enso Oyj.

"Арктик сий" е с водоизместимост 4700 тона и първото му име било "Охотск". Той е построен през 1991 г. и плава за фирма със седалище в руското пристанище Архангелск. В Швеция вече се води разследване за инцидента с кораба в шведски териториални води.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?