Комисията за контрол на службите изчисли:

Издръжката на бежанците у нас струвала около 10 млн. лева месечно

Орешарски и Йовчев обсъдиха с кметове възможни места за настаняване

Снимка: БГНЕС

Месечната издръжка на бежанците в България струвала около 10 млн. лева на държавата. Това е станало ясно по време на заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите, обяви в четвъртък нейният председател Камен Костадинов (ДПС).

На заседанието са били изслушани ръководствата на ДАНС, НРС и "Военна информация". По техни данни засега няма засилена опасност от терористични актове в България.

"Постоянно се обновява базата данни в центъра, който поддържа информацията, събираща се от всички служби, включително и от партньорски служби. Получихме уверение, че са взети всички мерки в потока бежанци да не попаднат лица, съпричастни към екстремистки и радикални организации", каза още Костадинов.

За разлика от него заместник-председателят на комисията Десислав Чуколов ("Атака") обяви, че сирийската криза поражда опасности за България не само заради бежанската вълна.

"Неутралитет на страната ни, който "Атака" искаше да бъде обявен, бил отхвърлен от всички останали партии, представени в комисията", заяви Чуколов и цитира шефовете на службите, според които, ако България обяви неутралитет, заплахата за страната ни щяла да е по-малка.

"Беше обсъден въпросът дали е възможно България да загради границата си, беше направен коментар, че това е едно доста скъпо мероприятие. Веднъж влезли в България бежанците, ние нямаме никакъв вариант да ги върнем обратно в Турция, тъй като нямаме договор за реадмисия с Република Турция", добави и Костадинов.

По същото време премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев обсъдиха с кметове възможностите за осигуряване на допълнителни места за временно настаняване на бежанци.

"Имаме и положителни варианти, имаме и по-крайни сценарии, които могат да се развият. Готвим се за най-тежките варианти. Мисля, че ще сме в състояние на този етап да управляваме рисковете както трябва", коментира след срещата МВР-шефът.

Той допълни, че ако не се увеличи съществено потокът от чужденци на българска територия, правителството ще успее в сравнително нормален темп да овладее напълно ситуацията. Министър Йовчев уточни, че разширяването на местата за настаняване на бежанци ще се извършва единствено ако се изчерпат съществуващите места.

"В този момент ще приоритизираме местата в зависимост от изразените опасения, мнения и коментари на кметовете, като най-вече ще вземем предвид обективните обстоятелства, които могат да повлияят на аспектите на сигурността", добави Йовчев.

"Изслушахме кметовете за всички възможни потенциални рискове, условия, за да може целият процес да мине с възможно най-малко неблагополучни моменти", коментира и Орешарски.

Уговорено е да се създаде оперативна връзка, за да може навреме да се реагира на всеки възникнал проблем.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък отбеляза, че центърът за настаняване на бежанци в столичния кв. "Овча купел" е претоварен и в последните дни напрежението ескалира.

"В центъра на града също има част, особено вечер, в която има по-сериозно напрежение. Поставих въпроса за засилено полицейско присъствие, за възможности за гарантиране на сигурността не само на настанените в тези центрове, но и на гражданите, които живеят наоколо. Получих уверението на г-н Йовчев, че това ще се случи", допълни Фандъкова.

Тя каза още, че ще съдейства с възможностите, които има общинска полиция, и че вече е наредила изпращането на екип на общинска полиция в Овча купел и на патрул в централната градска част.

Споделяне

Още по темата

Още от България