Издръжката на предприятието за боклука на София ще излезе 1.2 млн. лв.

Общинското дружество ще работи без печалба, ще се издържа от такса смет

Депото за отпадъци в местността "Садината". До него трябва да бъде построен заводът за боклук сн.БГНЕС

Издръжката на “Столичното предприятие за третиране на отпадъци” ще излезе на софиянци 1.2 млн. лв. за тази година. Това показват разчетите, направени от зам.-кметовете на екологията Мария Бояджийска и на финансите Дончо Барбалов. Предложението им за създаване на общинското предприятие и издръжката му трябва да бъдат одобрени от Столичния общински съвет.

 

В дружеството ще работят 173-ма души. Ромите първи научиха за създаването на предприятието и набирането на персонал и още в началото на годината се наредиха на дълга опашка на “Московска” 33. По тяхна информация обещаваните заплати били от 700 – 800 лв. месечно. Назначаването им ще става на етапи според пускането на съоръженията, обясни Мария Бояджийска пред Mediapool.

 

Директорът на предприятието няма да се избира с конкурс, а ще бъде назначен от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

 

Към момента единствените сигурни служители в предприятието са деветимата, които работят в звеното за управление и надзор по изграждането на интегрираната система за преработка на отпадъците, посочи Бояджийска. Заводът ще си има и пиар специалист, който ще поддържа връзките с медиите.

 

Столичното предприятие за боклука ще отговаря за депото в местността “Садината”, което вече е построено и дори се пълни с отпадъци, за да се тества. До него трябва да бъде построен заводът, който трябва да е готов най-късно в края на 2014 г., но все още няма избран строител. Плановете са заводът да преработва 410 хил. тона отпадъци. В активите на общинското предприятие ще е и компостиращата инсталация, която се строи в момента в Хан Богров.

 

Общинското предприятие ще работи без печалба и ще върши дейност в обществен интерес, коментира Бояджийска. То няма да събира такси и да има други приходи. Ще се издържа от средствата, които му отпуска общината, като те ще се отчисляват от такса смет.

 

Реализацията на крайните продукти от преработката на отпадъците като хартия, метали, стъкло, пластмаси, компост, RDF горивото и тока, ще се осъществява от Столичната община след провеждането на обществени поръчки. Това ще става само, ако има положителен финансов резултат от продажбата им, предвижда правилникът за дейността на общинското дружество.

 

Получените приходи ще постъпват в бюджета на Столична община. Планира се с тях да се компенсират част от разходите за управление на отпадъците.

 

Изграждането на интегрираната система за отпадъци е на обща стойност 360 млн. лв. 84% от средствата идват от европейските фондове по линия на оперативна програма “Околна среда”. За осигуряване на съфинансирането на проекта Столичната община ще тегли кредит от 35 млн. лв. от Европейска инвестиционна банка.

 

Дълго чаканият завод за боклук ще доведе до увеличаване на таксата за смет. Към момента обаче няма яснота с колко и от кога. По думите на Фандъкова “увеличението няма да е съществено”. Сметките на експертите на общината показват, че ако заводът за боклук заработи както е планирано и няма допълнителни изненади, такса смет за гражданите ще нарасне от 1.6 до 1.8 промила върху данъчната оценка на имота, а за бизнеса от 10 на 11.2 промила.

Споделяне

Още по темата

Още от България