Изгаряната столична смет може да топли 60 000 домове без пари

Изгаряната столична смет може да топли 60 000 домове без пари

Ако заводът за преработка на отпадъците на София бъде построен в близост до ТЕЦ, около 60 хиляди апартамента в града ще бъдат отоплявани безплатно. Това заяви в понеделник столичният кмет Бойко Борисов, след като с президента на "Лукойл" Вагит Алекперов откриха в София 125-ата бензиностанция на дружеството в страната.

Един от вариантите пред Столична община за площадка за завод е в рамките на ТЕЦ-София в квартал “Орландовци”.

Борисов оцени като много добри и сериозни подадените 39 оферти за изграждане на инсталации за трайна преработка на отпадъците на столицата.

По думите му основните изисквания към инвеститора, който ще построи съоръжението, са такса смет в София да не бъде повишавана, да бъде екологично чиста технологията, както и да експлоатира съвременни съоръжения, отговарящи на европейските стандарти.

Като най-важно условие Борисов определи общината да притежава контрола на завода. В кметството се обсъжда вариант да се придобие терена, върху който ще бъде построено съоръжението, а след това земята да бъде внесена като апортна вноска към капитала на смесеното дружество. Идеята е Столична община да придобие поне 25% от капитала, което да бъде определено и като блокираща квота при взимане на решенията.

Според Борисов, криза с отпадъците в София в момента няма и няма да бъде допусната, но за целта въпросът трябва да бъде решен кардинално, за което освен завод е нужно и депо.

“Аз лесно мога да си мълча и да си балирам, докато ми изтече мандатът”, отбеляза кметът.

По думите му, аварийно депо е нужно за извънредни ситуации като евентуална повреда на балиращите машини, a Суходол е единственото подходящо място за тази цел.

В момента Столичната община изгражда детска градина за 1 милион лева в Суходол, допълни кметът. За 2006 година в бюджетът на общината са предвидени 2 милиона лева за инвестиции в Суходол.

Споделяне

Още от България