Изгонените от САЩ руски дипломати излетяха за Москва със специален самолет

Изгонените от САЩ руски дипломати излетяха за Москва със специален самолет

Изгонените от САЩ руски дипломати напуснаха Вашингтон със специален самолет, изпратен за тях от Москва, съобщиха от посолството на Русия, цитирани от руските медии в неделя.

Ръководителят на пресслужбата на посолството Николай Лахонин заяви пред ТААС, че преди излитането командирът на самолета е съобщил, че всички деца на принудително напускащите Вашингтон дипломати са поканени на новогодишна елха в Кремъл.

Той уточни, че всички, които е трябвало да отпътуват от Вашингтон на 1 януари, са на борда на самолета. Според говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова общо 96 руснаци напускат САЩ.

Самолетът на руския авиоотряд няма да лети до Сан Франциско в щата Калифорния да качи служителите от руското генерално консулство и роднините им. Те ще се върнат в родината си самостоятелно, заяви преди ден Лахонин.

В четвъртък САЩ обявиха нови санкции срещу Русия заради намесата ѝ по време на американските президентски избори и наредиха да бъдат изгонени 35 руски дипломати. В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия ще вземе адекватни ответни мерки.

В петък обаче пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е решил да не гони дипломати от САЩ от Русия в отговор на новите санкции на Вашингтон срещу Москва.

Споделяне

Още от Свят