Изгоненият от прокуратурата Люлин Матев издава книга на английски

Бившият окръжен прокурор на Русе Люлин Матев, нашумял с тесните си взаимоотношения с местния бизнесмен Илиян Пенев-Мацола, проверяван за връзки с банда рекетьори и в същото време изживяващ се като писател, съобщи в петък, че подготвя английски вариант на книгата си “Кошмарът след престъплението”.

Тематичният подбор в труда на настоящия адвокат, обнародван на майчин език през 2006 г., включва разследвани от него дела в прокурорския му период.

“Освен осъдените убийци, сексуални изверги, директори и високопоставени личности, някои от случаите - за компютърния обир на “Блаканбанк” и незаконната приватизация на "Хлебна мая", са уникални за правораздаването в България. С книгата читателите могат да надникнат зад невидимата страна от ежедневието на прокурора и пътя на престъплението до съдебната зала”, е кратката презентация на творбата в интернет, от където почитателите на жанра  могат да се сдобият с нея срещу 9 лв. 

Към книгата на Матев проявял интерес чуждестранен издател, с когото се преговаря за авторски права при отпечатване на превода.

През юли м.г. Люлин Матев подаде оставката, след като главният прокурор Борис Велчев поиска той и зам.-апелативният прокурор на София Николай Ганчев да напуснат заради засечените им телефонни разговори с Мацола.

Малко преди това бе обявен докладът по разработка на НСБОП от 2004 г., която уличаваше Матев и Ганчев в корупция. Тогава обвинителят от антикорупционния отдел към ВКП Катя Антонова, която бе изготвила анализа на документите, заяви, че няма данни за наказателно преследване срещу двамата.

Велчев обаче настоя те да се оттеглят заради уронване престижа на съдебната власт, тъй като поддържат връзки с лица с “недобра репутация”.

На 26 юли 2006 г. Висшият съдебен съвет прие оставката на Матев.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?