Изгоря огромният мигрантски лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос

Пожарът е предизвикан умишлено от кандидати за убежище, поставени под карантина

Изгоря огромният мигрантски лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос

В ход е мащабна спасителна операция в мигрантския лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос, където няколко пожара са избухнали в ранните часове в сряда.

Това съобщи гръцката служба за пожарна безопасност, цитирана от Франс прес.

Има разпръснати огнища както на поляната около лагера, така и вътре. Мобилизирали са 25 пожарникари и 10 пожарни коли.

Извършва се евакуация на лагера, който е почти напълно изгорял. В него бяха настанени близо 12 700 кандидати за убежище - четири пъти по-голям брой от капацитета му.

По информация на фотограф на АФП на терен "почти целият лагер гори както вътре, така и палатките, които са отвън в маслиновата горичка".

"Търсещите убежище бягат от лагера в посока пристанището на град Митилини, но са блокирани от полицейски автомобили", добави той.

По информация на гръцката агенция АНА-МПА пожарът е предизвикан умишлено при бунт на кандидати за убежище, които е трябвало да бъдат поставени в изолация, след като са дали положителни проби за коронавирус.

Все още не е установено тяхното местонахождението на 35-та мигранти, заразени с коронавирус. Властите се страхуват от бързо разпространение на вируса на острова. Кметът на острова Стратис Кителис заяви пред,че заразените мигранти са голям риск за здравето на всички на остров Лесбос.

Пожарът е избухнал едновременно на няколко места в лагера, което предполага умишлен палеж, според огнеборците. Полицията започна разследване.

От няколко дни поради регистрирани случаи на носители на вируса, лагерът е под пълна карантина, като настанените мигранти нямаха право да напускат района.

По медийна информация на острова са пристигнали полицейски части за борба с безредиците.

Тази сутрин със заповед на заместник-министъра по гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас и по решение на главния секретар на гражданската защита Василис Папагеоргиу на Лесбос беше обявено извънредно положение за опазване на общественото здраве.

Правителственият говорител Стелиос Пецас обяви, че за Лесбос заминават министрите на вътрешните работи и на миграцията Тасос Теодорикакос и Нотис Митаракис, както и председателят на националната служба за обществено здраве Панайотис Аркуманеас, които ще се запознаят със ситуацията на място.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа