Изгорял стиропор бил основната причина за трагедията в Перм

За звукоизолацията на нощен клуб "Куцият кон" в Перм бил използван стиропор, чието горене допринесло за смъртта на жертвите. Това е съобщи източник, запознат с разследването, цитиран в петък от агенция ИТАР-ТАСС.

"Съгласно експертизата смъртта на хората при пожара и тежките последствия са подпомогнати от това, че за звукоизолиращ материал бил използван стиропор, поставен над окачения таван, който при горене отделя задушлив дим", казал източникът.

По неговите думи самият таван бил подсилен с огнезащитни материали и като цяло не пострадал от пожара. Стиропорът обаче, който бил поставен над плоскостите, се запалил. "Неговото горене може да се сравни с изгарянето на напалм - при възпламеняване огънят буквално се сипе над хората. При горене стиропорът отделя силно токсични вещества. Достатъчно е човек да вдиша един-два пъти, за да умре", казал източникът.

Той предполага, че собствениците на клуба използвали стиропора, за да намалят шума, който пречел на живущите в съседните жилищни сгради. "При това следователите едва ли ще могат да открият този материал, още повече, че законодателството не поставя никакви изисквания за звукоизолиращите материали".

По последни данни при пожара в пермския клуб са загинали 141 души. Други 89 пострадали са хоспитализирани с тежки изгаряния.

Споделяне

Още от Свят