Изгоряла като факла 18-етажна сграда в Милано потресе италианците

Изгоряла като факла 18-етажна сграда в Милано потресе италианците

Жителите на италианския мегаполис Милано все още недоумяват как 18-етажна сграда изгоря като факла при пожар вчера в късния следобед, пишат италиански електронни издания. Италиански медии не спират да излъчват кадри на обхванатия от гъст дим луксозен жилищен блок.

Пожарът в сградата, известна като Торе деи Моро на улица "Антонини" в южно предградие на града, се разрази вчера около 17,30. Кадри, направени с телефон на живущи в района, показват, че пламъците първо избухват в ъгъла на тераса на 15-ия етаж. След това огънят бързо започва да поглъща облицованата фасада на небостъргача, която се топи като масло. За кратко време цялата страда е обхваната от гъст пушек, който се вижда отвсякъде в града. Отломки от фасадата започват да падат върху намиращите се наоколо коли, които също се подпалват. След като стихията е овладяна, небостъргачът сега прилича на "оглозган от огъня скелет".

В блока, в който 16 етажа са с апартаменти, а в другите има голям магазин за играчки, живеят 70 семейства. В момента на пожара вътре е имало 30 души. Всички са успели да избягат бързо заради навременен сигнал, подаден от един от обитателите. Някои от живущите обаче не успели да изведат домашните си любимци. Властите успели да се свържат с всички, които са живеели в блока, но които в момента на трагедията са били на друго място и така е установено, че от обитателите никой не е изгорял, нито пък е ранен.

В небостъргача на деветия етаж е имал жилище и певецът Мамуд, спечелил фестивала в Сан Ремо преди две години. В съседна на небостъргача кооперация живее пък друга звезда на италианската музика Морган. Той успял да заснеме клипче с телефона си на горящата сграда и разказва, че е изпитал огромен ужас и че е тръгнал да бяга от апартамента си, защото се изплашил, че пламтящи отломки може да рухнат и върху неговата кооперация.

15 пожарникарски коли, хеликоптер и около 100 пожарникари участваха в овладяването на пламъците вчера. Днес в сградата все още тлее на места огън. След като и той бъде потушен, тя ще бъде инспектирана и ще се направи оценка за конструктивните ѝ дефекти. Предполага се, че те са толкова сериозни, че може да се наложи небостъргачът да бъде разрушен.

На мястото още вчера веднага дойде и кметът на Милано Джузепе Сала, който каза, че ще бъдат потърсени отговори на въпросите как се е стигнало до тази трагедия. Пожарникари, борили се с огнената стихия, смятат, че фасадата е била облицована със силно запалим материал. Обитателите на сградата са смятали обаче, че облицовката е незапалима. Пред "Кориере дела сера" професор Анджело Лукини, преподавател по архитектура в Политехническия университет на Милано, припомня, че в страната няма правила, които да забраняват използването за облицовка на сгради запалими материали, а има само препоръки в тази насока. Лукини смята, че случилото се в Милано, ще накара специалистите и властите да преосмислят правилата и задълженията в тази насока.

Предстои разследване на причините за пожара. Според кадри, разпространени в интернет, той може да е тръгнал от климатик или друго електрическо оборудване на терасата на жилището на 15-ия етаж.

Небостъргачът бе построен през 2011 г. като част от плана за облагородяване на определени зони на Милано.

Споделяне

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?