Изготвен е проектодоговор между БДЖ и Кремиковци

Вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев съобщи че има изготвен проектодоговор между Кремиковци и Националната компания "БДЖ" и в него остава да бъде попълнена единствено цената. Неотдавна стана известно, че металургичният комбинат има 18 милиона лева неуредени задължения към БДЖ.

"Една от първите задачи, които поставих като министър на транспорта, е веднага да се пристъпи към сключване на договор с Кремиковци", каза Василев пред БНР. По думите му необходими са компромиси и разбиране и от двете страни. "От страна на БДЖ съм убеден, че има пълна конструктивност и разбиране да изготвят проектодоговор, в който остава да бъде попълнена единствено цената на превозите. Разчитам на сътрудничество от страна на ръководството на Кремиковци наистина да сключи този договор с БДЖ", каза вицепремиерът.

По отношение на сделката за БТК Василев заяви, че независимо кой ще е купувачът - Вива Венчърс или Коч холдинг -Тюрк телеком, ако има сделка, в страната ще се влеят 300 милиона долара чуждестранни инвестиции още през тази година. "Тогава картината, както с приватизацията, така и с инвестициите и бюджетните приходи ще бъде по-различна, отколкото ако няма приватизация", каза вицепремиерът. Според него един сериозен чуждестранен инвеститор ще подобри значително мениджмънта на компанията и ще я модернизира много по-бързо, отколкото това може да направи който и да е министър на транспорта.

"Ако няма сделка, тогава има опасност от неприятен срив, както в приватизационната обстановка, така и в инвестиционния имидж на страната в чужбина. Затова се надявам, че сделка ще има", заяви Николай Василев.

Николай Василев посочи още, че новата стратегията за приватизация на "Булгартабак", която е предал на вицепремиера Лидия Шулева, предвижда продажбата на отделни дружества от холдинга на пет стъпки. Първата е продажба на търг на задграничните дружества, тъй като те носят само загуби, втората - продажба на осем по-малки задлъжнели български фабрики, включително и през фондовите борси. След това - продажба на "Пловдив Юрий Гагарин БТ" отделно като печатница, тъй като това не е цигарена фабрика. Четвъртата стъпка е продажбата на четирите големи цигарени фабрики - в Благоевград, София, Стара Загора и Пловдив - поотделно - или на фондовата борса, или чрез конкурс, и петата стъпка - продажба на остатъчния дял на "Булгартабак холдинг", който дотогава ще бъде една голяма тютюнева, а не цигарена компания и за нея ще има интерес от друг вид инвеститори, каза вицепремиерът.

Според Василев Лидия Шулева е имала предвид тази стратегия, когато огласи в петък намеренията на правителството по отношение на тази приватизационна сделка, но са възможни и някои усъвършенствания в нея, посочи той. "В тази стратегия никъде не се споменава нито за закриване на фабрики, нито за уволнение на работници, а са предвидени и механизми за осигуряване изкупуването на българските тютюни", допълни Николай Василев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?