Изготвя се детайлното сухопътно трасе на "Турски поток"

Изготвя се детайлното сухопътно трасе на "Турски поток"

Турция очаква от Русия точните координати на сухопътния участък на газопровода "Турски поток", който ще мине по дъното на Черно море през нейната територия до Гърция, заяви турският енергиен министър Танер Йълдъз, цитиран от руското издание "Ведомости" в неделя.

Дължината на трасето по суша е 190 км. по думите на Йълдъз Турция е получила от Русия информация за планирания  маршрут, но тя не била пълна и затова Анкара поискала по-детайлна разработка. "Веднага след като дадения въпрос бъде уреден, процесът на реализация на проекта ще бъде значително ускорен", допълва турският министър.

"Веднага щом получим координатите на газопровода, има разрешителни и завършим преговорите, строежът може да започне до края на месеца", заяви Йълдъз пред Ройтерс.

От "Газпром" не са коментирали тази информация. "В момента се съгласува точката за излизане на газопровода на сушата (в Турция). Това е технически въпрос. Трябва също така да се определи и точката за изхода на тръбата на границата с Гърция, за което е нужна договореност и с Гърция", заяви източник на "Ведомости", близък до изпълнителя на проекта "Газпром".

Според предишни информации газопроводът трябваше да излезе при турското курортно селище Къйъкьой, след това да мине през Люлебургас до градчето в Одринска Тракия Ипсала
в близост но границата с Гърция.

"Газпром" заяви, че ще започне строежа на тръбата през втората половина на юни, а първият ѝ участък ще заработи през декември 2016 г. Плановете са на денонощие да се полагат по 3 км тръби, което прави 90 км на месец при трасе от 910 км общо. 

Въпреки всички обявени намерения по "Турски поток", все още не е подписано междуправителствено споразумение между Русия и Турция. "Всички принципни договорености обаче са постигнати, каза във вторник руският премиер Дмитрий Медведев.

"Естествено ние сме заинтересовани от това, "Турски поток" да е построен на сериозна юридическа база, Всички документи са готови, В този смисъл всичко е благополучно4, посочи той.

"Ведомости" припомня, че миналата седмица в Москва беше гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, който е обсъдил с руския си колега Александър Новак и шефа на "Газпром" Алексей Милер въпроса за финансирането на гръцкия участък от газопровода, който се оценява на 2 млрд. евро. Според Лафазанис междуправителствено споразумение на продължението на "Турски поток" може да бъде подписано в рамките на Петербургския икономически форум, а с тръбата ща се занимава гръцка държавна компания.

В рамките на предстоящото от 18 до 20 юни събитие се очаква да се срещнат и премиерът на Гърция Алексис Ципрас и руският президент Владимир Путин, според тяхна телефонна уговорка от петък, на който обсъдиха "Турски поток".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?