Изграждането на 100 км горски пътища ще се забави

100 км горски пътища са изградени у нас за последните три години. Още 400 км са проектирани, но изграждането им ще се забави, защото е прекалено скъпо и сключените договори са неизгодни. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Костов, цитиран от БГНЕС в събота.

Тези пътища са изключително важни, но недостатъчни за момента. Костов обяснява, че липсата на добра инфраструктура в горите е една от причините за недоброто им стопанисване.

Горските пътища се изграждат по специален начин, като изискването е да издържат на тежестта както на лек автомобил, така и на 40-тонен камион. Затова и стойността за изграждането им стига до 400 000 лева на километър, което се равнява на цената на добро шосе от републиканската пътна мрежа.

Зам.-министърът напомни, че горските пътища се строят с пари от Фонда за инвестиции в горите. До миналата година сумата в този фонд е била около 50 милиона лева, но 8 милиона лева са били изгубени в КТБ, други 8 милиона бяха дадени като вътрешен заем на държавното дружество "Напоителни системи" и вероятността да се върнат обратно за горите е минимална заради тежкото състоянието, в което се намира дружеството в момента.

Миналата година във фонда са влезли около 27 милиона лева. Тази година ще бъдат с около 5 милиона по-малко, тъй като държавните горски предприятия ще инвестират повече в залесяване, уточни доц.Костов.

Правителството ще забави изпълнението на проектите за горски пътища, тъй като някои от сключените от предишните управляващи договори са на завишени цени, подчерта зам. министърът от МЗХ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?