Изграждането на "Бронзовата къща" започна за втори път

Изграждането на "Бронзовата къща" започна за втори път

Издигането на инсталацията "Бронзовата къща", която трябваше да символизира българското и следващото го австрийски председателство на Съвета на ЕС, започна за втори път. Работници и авторът на скулптурата Пламен Деянофф се появиха в сряда на площадката, останала от мавзолея на Георги Димитров в София. Поставянето на творбата там се забави с месеци, а от общината настояват инсталацията да е факт до 27 юни, за да хване поне последните дни от българското председателство.

Това е второто начало на строителството на "Бронзовата къща". Първото беше в началото на май, когато няколко елемента от инсталацията бяха сглобени и показани на австрийския президент Александър Ван дер Белен. След демонстрацията работата по монтажа спря, а скоро след това и малкото сглобени части бяха разглобени.

В края на миналата седмица председателят на комисията по култура в общинския съвет Малина Едрева определи забавянето като "необяснимо и недопустимо". Липсата на яснота кога инсталацията може да бъде направена накара местната власт да подпише договор с фондацията, представляваща Деянофф, в който се залага и времеви график за завършването на скулптурата. Спазването му ще бъде проверено на 18 юни и ако се констатира забавяне, договорът ще бъде прекратен, а "Бронзовата къща" ще остане само на картинка.

По-рано в сряда Едрева и зам.-кметът по културата Тодор Чобанов поискаха от Деянофф извинение за негово изказване пред австрийска публика. В него той се оплаква, че в България никой не разбира от съвременно изкуство и за да получи разрешение за поставяне на творбата си в центъра на София, трябвало да приложи някои трикове.

Сред тях било да изкара скулптурата най-голямата в света като обяви, че ще е висока 14 метра. В следващи негови представяния височината варираше и в крайна сметка в решението на общинарите за поставянето е записано, че ще се издига на 11 метра. Дали това ще е така, предстои да видим. Освен това на Деянофф му хрумнало да рекламира творбата си като вдъхновена от архитектурата на Хрельовата кула в Рилския манастир, за да я направи по-приемлива в България.

Деянофф говори и за политически схеми, които да улеснят процедурите за поставянето на "Бронзовата къща", които Чобанов нарече в сряда "ексцентрични интерпретации".

В крайна сметка, ако "Бронзовата къща" бъде построена, тя трябва да остане на мястото на мавзолея до края на годината. За поставянето ѝ общината отдели 100 000 лева, а трябва да даде пари и за охрана и осветление. Австрия плаща за транспорта, а разходите по самата творба са от дарения, събирани от фондацията на автора. По информация на общината е имало проблеми с финансирането на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество