Изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Балканите, призова Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Българският президент Росен Плевнелиев призова изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Балканите. Това се случи по време на срещата му в събота в Мюнхен със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, съобщи прессекретариатът на държавния глава. 

Според Плевнелиев изграждането на регионална енергийна борса ще доведе до установяването на общ енергиен пазар с конкурентни цени за всички страни от Югоизточна Европа.

“С изграждането на Южния газов коридор, част от който е Трансадриатическия газопровод, ще се осигури реална диверсификация и ще се повиши сигурността в доставките на природен газ за държавите от нашия регион“, е казал президентът. Той е допълнил, че в общ интерес е и получаването на достъп до терминалите за втечнен газ в Средиземно море, както и създаването на интерконекторни връзки между газопреносните системи на България и на нейните съседи.

Двамата са обсъдили и постигнатия напредък и предстоящите действия по реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция.

“Изграждането на Европейския енергиен съюз е от изключително значение за задълбочаване на процеса на европейска интеграция и за повишаване на енергийната сигурност на всички държави членки на ЕС“, е общата позиция на Плевнелиев и Шефчович след срещата.

Заместник-председателят на ЕК е оценил високо постигнатото от страната ни през последната година с изграждането на национална енергийна борса и предприетите усилия за пълната либерализация на пазара на електроенергия.

На свой ред Плевнелиев е казал, че енергийната зависимост на региона е неговата най-голяма уязвимост и е настоял Брюксел да подкрепи логистично и финансово развитието и модернизирането на енергийната инфраструктура в региона.

И Росен Плевнелиев, и Марош Шефчович са отбелязали, че решението за изграждане на проекта "Северен поток" 2 трябва да бъде взето след задълбочен анализ на неговото съответствие с изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС, както и на приноса му за реалната диверсификация на доставките на природен газ за Европа.

В рамките на участието си в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността държавният глава се срещна и с генерал Джеймс Джоунс, съветник по националната сигурност (2009-2010 г.) на президента на САЩ Барак Обама.

Темите на разговора са били променената ситуация на сигурност в Европа, конфликтите в Близкия Изток и породената от тях бежанска вълна, както и ролята на България като фактор на стабилност на Балканите. Отбелязано е било значението на изграждането на енергийния коридор "Юг-Север", свързващ Балтийско със Средиземно море, който ще осигури доставки на природен газ от Азербайджан, Катар и Източното Средиземноморие, както и на втечнен природен газ.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?