Изграждането на газопровода ТАП ще създаде 12 хиляди работни места в Гърция

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че изграждането на Трансадриатическия газопровод (ТАП) ще създаде 12 хиляди работни места в Гърция, предават гръцките медии в петък. По-рано днес консорциумът "Шах Дениз", оглавяван от британската енергийна компания Би Пи (ВР) официално съобщи, че азербайджански газ от находището в шелфа на Каспийско море ще се транспортира в Европа по ТАП.

Самарас каза, че в близките години за пряката реализация на проекта ще бъдат открити 2 хиляди работни места, а други 10 хиляди ще бъдат открити в предприятията, които ще подпомагат строителството.

"Това ще бъде много важен фактор за укрепване на икономиката на страната, в която в момента се наблюдава рекордно ниво на безработица", подчерта Самарас.

Премиерът изтъкна, че строителството на газопровода ще осигури значителни данъчни постъпления в Гърция, ще донесе изгоди за местната икономика на всеки регион, през който преминава, и то с фактически нулево въздействие върху околната среда. Гърция ще извлече и косвена изгода, защото вече няма да зависи само от един доставчик.

"По този начин се проправя път за по-големи обеми енергоносители на по-ниска цена и в изключително благоприятна екологична обстановка", каза премиерът.

Гърция вече е подала предварителна заявка за 1 милиард кубически метра азербайджански газ, който ще се доставя по ТАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес