Изграждането на ограда по гръцко-турската граница ще се забави

Изграждането на ограда по гръцко-турската граница ще се забави заради лошите атмосферни условия в района на река Марица, съобщават гръцките медии в сряда.

В понеделник министърът за защита на гражданите Христос Папуцис е дал официално старт на проекта и е открил мрежа от 25 термални камери, разположени по границата с Турция.

Очаква се оградата да бъде готова в края на август или началото на септември. Първоначалният план предвиждаше това да стане в края на юли. Съоръжението е на стойност 3,16 милиона евро. Оградата ще бъде с дължина 10,3 километра и ще е по цялата дължина на границата.

Идеята за изграждането ѝ беше оповестена в началото на 2011 г. Медиите коментират, че до август миналата годна тя е била представяна като част от цялостен план за наблюдение на границите с цел да се получи финансиране от ЕС. От съюза обаче отказаха средства и сега проектът ще бъде осъществен с пари по програмата за държавни инвестиции.

Данните показват, че през 2011 г. над 47 хиляди нелегални имигранти са преминали на територията на Гърция през река Марица.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани