mediapool.bg Ти си това, което четеш

Изграждането на тол-системата се отлага с една година, съобщи регионалният министър

Тази есен започва ремонтът на магистрала "Тракия"
11:32 | 15 юли 2017 | 12 коментара

Ресурс за изграждане на системата за тол таксите може да има в началото на 2019 г.. Това съобщи пред Нова телевизия в събота министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Досега и бившият регионален министър Лиляна Павлова, и Нанков, и ръководството на пътната агенция твърдяха, че системата ще е готова догодина. Става ясно обаче, че през 2018 г това не може да се случи. Сисремата предвижда тежките камиони да плащат за изминато разстояние, а леките автомобили - с електронна винетка за време.

Въвеждането на системата се бави заради многото обжалвания по процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка, допълни министърът. Той все пак призна, че обжалванията са основно от чуждестранни фирми.

След обявяването на поръчката преди повече от година тя бе спирана и подновявана на няколко пъти. От пътната агенция често подчертаваха, че са виновни фирми-фантоми, които работели в полза на големите превозвачи. При последните обжалвания сред фирмите, които оспорват основно късите срокове за оферти, вече има и сериозни чужди кандидати. Последният опит за подновяване на поръчката на АПИ изуми с дадения срок за подаване на оферти от едва 24 часа.

За внедряването на системата са нужни седем месеца, последвани от още 12 за тестване, каза още Николай Нанков. Той повтори любимата си фраза, че от липсата на въпросните финансови постъпления държавата губи по около 1,5 млн. лева на ден. С тези пари трябвало да се изграждат нови пътища и да се поддържат вече съществуващите.

По време на петъчния парламентарен контрол тази седмица той на няколко пъти акцентира именно на липсата на тази сума, отговаряйки на няколко депутатски въпроса за пътища в отчайващо състояние.


Министър Нанков заяви още, че наесен ще започне рехабилитацията на автомагистрала "Тракия”, а ремонтът ще продължи не повече от месец и половина. "Още тази година ще бъдат заложени финанси за ремонт на първокласните алтернативни маршрути на магистралите "Тракия” и "Хемус”, но ремонтите ще започнат най-рано през 2018 г.”, каза още Нанков.

Още по темата
Още от България