Изгря ново националистическо движение, този път в дясно

Бивши и настоящи кадри на СДС, както и общественици, известни като “умерени националисти”, основаха в четвъртък поредното гражданско сдружение, поставящо си за цел да обединява десницата. Инициатор за създаването на новата формация е Евгений Бакърджиев.

Декларираната цел на "Движение за национална демокрация" е постигане на промяна на сегашната политическа система, въвеждане на преференциално гласуване, както и разработване на национална доктрина с визия за развитието на България през следващите 15-20 години.

В четвъртък новосформираният Управителен съвет на организацията избра за свой председател бившия декан на Историческия факултет на “Софийския университет” проф. Георги Бакалов. Миналата година той бе номиниран от СДС за кандидат-президент в рамките на преговорите за обща дясна кандидатура, но бе отхвърлен.

Другите публични лица на новата формация са проф. Григор Велев, председателят на Института по история на БАН проф. Георги Марков, който напоследък се ангажира с яростни критики към научен проект за “мита Батак”, Георги Табаков, проф. Стефан Воденичаров и Георги Тошков. Последните четирима бяха избрани за заместници на Бакалов.

В Управителния съвет влизат още бившите министри от правителството на СДС Валентин Василев и Евгений Бакърджиев (изгонен от СДС, от няколко години основател и председател на партия БДС - Радикали), сегашният зам.-председател в оставка на СДС Иван Колчаков, както и поетът Румен Леонидов, горещ поддръжник на национализма. В новата десница, по примера на БСП, НДСВ и ГЕРБ, неизбежно попадна и актьор – Ангел Георгиев.

Бакалов отхвърли тезите, че сдружението е "професорска" партия или националистическо обединение.

“Наличието на десетина професори при над 170 учредители не определя сдружението като "професорско", а нашият национализъм са интересите на България, които не се защитават достатъчно ясно от българските политици”, стандартно парира въпроса той.

Проф. Бакалов уточни, че на този етап “Движение за национална демокрация” няма за цел да се превръща в партия. “Единствената цел”, по думите му, е да се работи за обединение на съмишлениците на дясното пространство, както и за преодоляване на “скептицизма на избирателите” с “излъчването на ясни и изпълними послания към тях”.

По подобие на левите интелектуалци, събрали се зад името на президента Първанов, дясното сдружението има намерение да работи за определени успешни кандидатури на местните избори през есента. В план – графика още е да се създадат “екипи от професионалисти”, които ще изработват “становища по важни за страната въпроси”.

Новата формация обеща позиции по проблеми, свързани с науката, образованието, реализацията на младите хора, социалната сфера и развитието на средния и дребния бизнес.

"Движение за национална демокрация" ще разчита на подкрепата на всички хора с десни убеждения, независимо в кои десни формации членуват. Всичко, което е в центъра и в дясното политическо пространство, е наш сътрудник. Нямаме неприятели там”, даде да се разбере проф. Бакалов, добавяйки, че по негова оценка потенциалните избиратели в дясно са около 1.5 милиона души.

“Движение за национална демокрация” бе създадено след две срещи на представители на малките десни партии в НДК. На първата от тях през март присъства дори и неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Тогава той им обясни, че не смята да се коалира с тях, но ги призова ги да подкрепят неговата листа за евродепутати, след което си тръгна без да слуша дискусиите. Присъствието на Иван Колчаков се обяснява с факта, че той ще продължи да работи за Борисов.

По всяка вероятност гражданското сдружение ще застане зад ГЕРБ по време на местните избори и ще засили националистическите позиции на партията на Борисов.

Споделяне

Още от България