Изгубихме окончателно 70 млн. евро по ИСПА заради забавен жп проект

Изгубихме окончателно 70 млн. евро по ИСПА заради забавен жп проект
Правителството реши в сряда да промени договора с италианската "Асталди", която спечели търга за строителство на жп линията Първомай – Свиленград през 2007 г. и да уважи желанието ѝ да се оттегли от фатално закъснелия ИСПА – проект. Договорът за 162.54 млн. евро ще бъде променен на 68 млн. евро.

Сумата включва израждането на отсечката Първомай – Димитровград, която трябва да завърши изцяло до 31 юли 2011 г. Оставащата отсечка от Димитровград до Свиленград ще бъде възложена на друг изпълнител, като проектът най-вероятно ще бъде включен в Оперативна програма "Транспорт".

С промяната в договора държавата на практика губи остатъка от финансирането по ИСПА за проекта Първомай – Свиленград, което е около 70 млн. евро.

"Асталди" заявиха желанието си да се оттеглят от проекта през лятото на тази година, заради бюрократични пречки от страна на държавата. За някои от съоръженията по трасето компанията е получила строителни разрешителни едва през август тази година, въпреки че договорът ѝ е от 2007 г.

За да довършим проекта с пари по ОПТ, ще трябва да се откажем от други проекти в програмата – пътни и жп. Цената му е изчислена на 209 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?