Изходният капацитет на "Балкански поток" ще бъде увеличен

Борисов похвали компресорите, че позволяват всякакъв газ да тече

Изходният капацитет на "Балкански поток" ще бъде увеличен

Изходният капацитет на продължението на газопровода "Турски поток" през българска територия до Сърбия ще бъде увеличен от сегашните 12.7 млрд. куб. м годишно до 20 млрд. куб. м. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на поредната инспекция за хода на строежа на тръбата.

В петък той прелетя с хеликоптер 45 минути над заварените вече 113.45 км от тръбата между границите ни с Турция и Сърбия и провери как се работи по изграждането на компресорната станция "Расово".

На терен Борисов похвали компресорните агрегати, производство на американската компания "Солар Търбайн".

Компресорите са най-добрите и дават възможност за всякакъв газ с различен произход - от Турция, Гърция, Украйна, Русия, да потече през българските газови магистрали, заяви премиерът, сякаш съоръжението може да разпознава произхода му.

Трите компресорни агрегата в станциите "Расово" и четирите на втората по трасето – "Нова Провадия", ще бъдат най-ново поколение. Те ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство в частта за горивните инсталации, осигуряващи спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух, посочват от правителствената пресслужба.

Борисов каза още, че двете компресорни станции за газопровода, че позволят увеличаване на капацитета на "Балкански поток" от 15 до 20 млрд. куб. м и съоръжението ще диверсифицира газ от Александруполис до Димитровграз през газовата връзка с Гърция, по цялото трасе, не само за България, но и за Сърбия, Унгария и Австрия.

Според досега изнасяните данни от възложителя на газопровода на българска територия – държавния газов оператор "Булгартрансгаз", техническият му капацитет на входа на границата ни с Турция ще е близо 20 млрд. куб. м, а на изхода към Сърбия ще бъде 12.7 млрд. куб . м годишно.

От енергийното министерство допълниха, че се планира компресорните станции, изграждани за "Турски поток", да обслужват и бъдещата газова връзка на със Сърбия, която също ще се строи от "Булгартрансгаз". За нея бяха предвидени средства по сегашната програма "Конкурентоспособност", но след като стана ясно, че проектът няма да бъде дори започнат в рамките на изтичащия ѝ бюджет в края на 2020 г. парите за нея бяха прехвърлени към строящата се в момента газова връзка с Гърция.

Правим много добра инвестиция, така че България да играе ключова роля в газоразпределението и транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред, коментира още Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

В съобщението се посочва още, че към днешна дата във временните строителни бази са доставени общо 19 947 броя тръби или 239.36 км.

Според подписания договор със саудитския консорциум "Аркад" първите 308 км от общо 474-километровото трасе на газопровода трябва да бъдат построени за 250 дни от парафирането на контракта или до края на май 2020 г. Общо проектът трябва да бъде приключен за 615 дни.

Правителствената пресслужба допълва, че на пристанище "Бургас" има доставени още 6250 броя тръби или 75 км., които започват да бъдат транспортирани към временните бази. На терен се работи в района на областите Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162.6 км., разнесените тръби по трасето са 139.05 км., от които са заварени 113.45 км.

"Строежът върви много добре. Времето е с нас, добре вървим", докладвали строителите пред премиера.

Борисов е добавил, че започва и разширяването на газохранилището в Чирен.   

По думите му през следващите десетилетия страната ни ще играе ключова роля в газоразпределението и преноса в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес