Изискани костюми са в центъра на обвиненията срещу Манафорт

Пол Манафорт. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръчно изработените костюми по поръчка, струващи по 7500 долара, които носеше бившият ръководител на кампанията на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, бяха предназначени да смайват и впечатляват.

Обвиненията в заговор и пране на пари, повдигнати вчера срещу него, означават, че те със сигурност са хванали окото на специалния прокурор Робърт Мълър.

Според съдебните документи сред 19-те търговски обекта, на които Манафорт е платил около 12 милиона долара между 2008 и 2014 г., има луксозен магазин за дрехи в Ню Йорк. Той е направил покупките от чуждестранни банкови сметки, които не е разкрил, използвайки офшорни компании, регистрирани в страни като Кипър и Сент Винсент и Гренадин.

Освен за костюми Манафорт е използвал парите за покупка на старинни килими и произведения на изкуството, плащане на три автомобила "Рейндж Ровър" и поставяне на аудиовизуална уредба за 112 825 долара в дома му в Хамптънс. Всичко това той е направил, без да плаща данъци върху тези доходи, се посочва в обвинителния акт.

Манафорт, който беше обвинен от Мълър, че е работил като таен чуждестранен агент в полза на украински интереси, се яви пред съда вчера. Той не направи коментар, но по-рано отричаше да е извършил нещо нередно. Манафорт и бившият му заместник Рик Гейтс не се признаха за виновни при явяването си в съда вчера следобед.

Деветнайсетте търговски обекта не са посочени поименно в обвинителния акт. Но според хора, запознати със случая, държавните следователи, проучващи дейността на Манафорт в Украйна и на други места, от години проявяват интерес към шестцифрените суми, похарчени от него за направени по поръчка блейзъри и панталони.

За следователите представляваше голям проблем да разберат какво точно е правил Манафорт в Украйна, не на последно място заради отдалечеността ѝ от САЩ и надеждността на източниците там. По-прост подход беше да се покаже дали Манафорт е управлявал банкови сметки в чужбина, за които никога не е било съобщавано на Федералната данъчна служба, и че е похарчил тези пари в САЩ.

В един момент федералните следователи предполагаха, че покупките може да са били от името на неговите клиенти от бившия Съветски съюз, които плащаха на Манафорт да подобри тяхната репутация, каза един от хората, който не беше упълномощен да обсъжда разследването и поиска да не се разкрива името му.

След като агенти на ФБР нахлуха в дома на Манафорт във Вирджиния през юли, беше съобщено, че следователите са снимали костюмите в гардероба му. Манафорт е похарчил почти 900 000 долара в луксозен магазин за дрехи в Ню Йорк, наречен в съдебните документи "Търговски обект Е".

Документите, с които се е сдобила Асошиейтед прес, показват, че Манафорт е направил миналите плащания на нюйоркски шивач на име Юджийн Венанзи, чийто някогашен магазин на Пето авеню в Манхатън е рекламирал в списание "Тръмп" и е продавал на управители на фондове, финансисти и знаменитости.

Съдебните документи показват, че в продължение само на шест дни през юли 2008 г. Манафорт е похарчил близо 100 000 долара за направени по поръчка кашмирени и копринени сака по 8500 долара всяко, шити по поръчка панталони, множество костюми за 7000 долара и други стоки.

Венанзи, признал се за виновен през 1999 г. за банкова кражба, е заявил в показания през 2007 г. по гражданско дело, заведено срещу компанията от бивш служител, че компанията никога не е печелила никакви пари и понякога не е плащала данъци върху доходите.

Неговият бивш бизнес партньор Антъни Фортунато заяви пред АП, че бизнес отношенията му с Венанзи са се влошили и е наложил запор върху дома на шивача в Кънектикът, за да си върне дължими му пари.

74-годишният Венанзи беше потърсен вчера по телефона и каза, че властите не са се свързали с него, но отказа друг коментар, след което затвори.

Той е заявил в показания, че е пътувал за Русия, "за да разработи пазар с определени клиенти от руски произход", но не е търсил да сключва каквито и да е сделки там, защото не се е чувствал в безопасност там и "не е искал да поема риск".

В обвинителния акт се казва, че Манафорт също така е платил 520 440 долара на "Търговски обект Х" - магазин за дрехи в Бевърли Хилс, Калифорния.

Според източник, запознат с неговия начин на живот, може да става дума за прочутия магазин за мъжки дрехи "Хаус ъв Биджан". Магазинът не отговори веднага на изпратения имейл, нито на обажданията по телефона.

Бившият началник на криминалния отдел на американската прокуратура в Бруклин Даниел Алонсо каза, че плащането на костюми и други стоки в САЩ през офшорна сметка, регистрирана в Кипър, е "много, много странен начин" за правене на подобни покупки.

"Отличителен белег на прането на пари е стремежът да се направи така, че незаконните пари да изглеждат законни", каза той.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?