Изискване за индустриалните паркове може да оскъпи тока за фирмите в тях

Изискване за индустриалните паркове може да оскъпи тока за фирмите в тях

Производства, разположени в индустриални паркове, които тепърва ще се изграждат в България, може да плащат по-високи цени на тока от фирми в досегашните подобни зони и да бъдат отрязани от достъп до свободния пазар и да нямат право да избират своя търговец на електроенергия. За това предупредиха от "ЕВН България", обслужваща територията на Югоизточна България, по повод проект на Закон за индустриалните зони, който вече е бил приет на първо четене от парламентарната комисия по регионално развитие и предстои разглеждането му в икономическата и енергийната.

Става въпрос за текст, който вменява като задължение за бъдещите индустриални паркове, ако искат да бъдат лицензирани като такива, да имат затворена електроразпределителна мрежа. Това означава, че самият парк трябва да има своя електроразпределителна мрежа, да се лицензира като мрежови оператор и така всички фирми опериращи на неговата територия ще имат един единствен и общ доставчик, с който паркът ще е сключил договор, а фирмите ще си плащат тока на собственика на индустриалния парк, обясниха пред журналисти в сряда представителите на ръководството на ЕВН Калина Трифонова и Гочо Чемширов и отговарящата за регулациите Ана Димитрова.

Те посочиха, че подобна в момента е практиката в големите търговски центрове и апартхотелите по морето. Трифонова разказа как група ирландски граждани, които са си купили такива апартаменти в хотелски комплекси по Черноморие в момента се оплакват пред Европейския парламент заради тази туп затворена електроразпределителна мрежа, която собствениците използват като натиск срещу тях, за да заплащат и други такси – като озеленяване или поддръжка на басейна.

Според представителите на ЕВН съществува подобна опасност и пред производствата в бъдещите индустриални паркове у нас. Освен това такава затворена мрежа ще възпрепятства възможността на фирмите в тези зони да си избират свой доставчик и няма да могат да се възползват от конкуренцията на пазара, а ще трябва да приемат избрания търговец на ток от собственика на парка.

Законът уж цели привличане на чужди инвеститори, но точно това задължение може да се окаже пречка и да отблъсне компаниите, които биха искали да отворят свои производства в България, стана ясно от думите на Трифонова и Чемширов.

Те смятат, че Министерството на икономиката и министерският съвет, които са вносители на законопроекта, неправилно тълкуват прилагането на евродиректива, която е препоръчителна за въвеждането на затворени еленгоразпределителни, но системи, а не мрежи, което е различно.

Затворените енергоразпределителни системи са подходящи за интегрирани производства и услуги и трябва да се допускат като възможност, но не и да са задължителни за индустриалните паркове, смятат от ЕВН.

В противен случай като е пречка за чуждите капитали и за свободни япазар на електроенергията, допълват те.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?