Изисквания към храните в забавачките вдигат таксите

Изисквания към храните в забавачките вдигат таксите

Министерствата на земеделието и на здравеопазването ще подготвят минимални изисквания към качеството на храните, предлагани на децата в детските градини и училищата, което ще доведе до повишаване на заплащаните от родителите такси за забавачките. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който представи в сряда визията на ведомството за работата на Агенцията по качеството на храните от 1 януари 2011 г.

"Ако някой смята, че ще си води детето на детска градина за 20 лв. на месец и то ще яде качествено, това няма как да стане", заяви министърът. Той обясни, че масова практика е да се купуват най-евтините продукти и подрастващите да ядат некачествена храна.

“За децата си трябва да извадим и да си платим, иначе ще продължават да ядат това. Ако имате дете, вижте какво яде в детската градина, едни намазани филии с не знам какво и отгоре поръсено с още не знам какво”, каза още Найденов..

Идеята е в менюто на децата да не влизат вещества като соя например, посочи той, но обясни, че забавачките и училищата ще избират дали да купуват само продукти, произвеждани по въведените наскоро стандарти за мляко, сирене и месни продукти.

“Ако расте болна нация, мисля си, че всичко това, ние трябва да го приемем. Време е да разберем, че за това ние трябва да платим. Приемете това като данък за нашите деца”, заяви Найденов.

Той заяви още, че от 15 септември ще тръгнат проверки за хигиенните условия и качеството на храната в детските градини и училищата.

От началото на следващата година ще се засилят още проверките по веригата от производството на суровини и хранителни продукти до търговията им, след като заработи най-сетне Агенцията за качество и безопасност на храните. В нея ще се влеят звената на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), Националната служба за растителна защита, Националната служба за зърното и фуражите, и частта от регионалните инспекции за опазване на здравето, която отговаря за безопасността на храните. Ще се намалят дублиращите звена във ведомствата и в агенцията и 28-те ѝ регионални структури ще работят с 400 души по-малко от състава на сегашните служби.

Агроминистърът обясни, че са били намалени лабораториите за изследване на състава на храните, които са били около сто, защото по-голямата част от тях не са имали необходимия капацитет.

Работи се да имаме "перфектна лаборатория" в Централния ветеринарно-медицински институт и още няколко в страната, като ще използваме и шестте акредитирани лаборатории към РИОКОЗ, заяви Найденов. Амбициите били в новата агенция да могат да се изследват всички видове храни.

Той заяви, че има идея кого да предложи за шеф на новата агенция, но финалната дума ще има Министерският съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България