Изискванията към родилните отделения се занижават заради болницата в Карлово

Изискванията към родилните отделения се занижават заради болницата в Карлово

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) подписаха съвместно указание, с което се прави изключение, позволяващо на касата да сключи договор с родилното отделение на общинската болница в Карлово.

Така заради конкретната болница се занижават изискванията и към останалите лечебни заведения в страната.

Преди ден жителите на общината и представители на местните власти излязоха на протест в защита на родилното отделение, на което районната здравна каса отказа договор и финансиране, тъй като не покрива съществуващите изисквания за работещи в него анестезиолози.

Освен от недостиг на кадри отделението е със старо и амортизирано оборудване, но общинските власти твърдо се противопоставиха на затварянето му. Преди ден кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви, че на първа инстанция съдът е отменил решението на районната каса да откаже договор на лечебното заведение и освен това е на път да се намери трайно решение с новия управител на НЗОК.

И решението не закъсня.

Изключението, което се прави в съвместното указание на НЗОК и БЛС, е за няколко клинични пътеки - “Стационарни грижи при бременност с повишен риск“, Оперативни процедури за задържане на бременност“, Преждевременно прекъсване на бременността“ и "Раждане“, които са са включени в един от приоритетите на националната здравна политика “Майчино и детско здравеопазване“.

В съвместното указание се посочва, че ако лечебното заведение е изпълнявало и досега тези пътеки и притежава II ниво на компетентност, но не може да осигури трима лекари със специалност по анестезиология и интензивно лечение на пълен работен ден, договор може да се сключи по посочените пътеки, ако болницата представи договор с поне един специалист на пълен работен ден, а останалите специалисти са на половин работен ден.

Това идеално пасва на настоящата ситуация в карловската болница, където има един анестезиолог на основен договор и трима специалисти на половин работен ден.

Лечебното заведение ще трябва да удостовери писмено пред РЗОК, че с посочените от него специалисти и представяните за тях графици се гарантира непрекъснатост, своевременност и качество на оказваната медицинска помощ.

Указанието е подписано от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

В края на миналата седмица в интервю за в. “Капитал“ Дечев се обяви против настоящата практика, при която един лекар работи по документи на 5 места, само и само лечебното заведение да получи договор с НЗОК.

“Ще бъда много удовлетворен, ако успеем да въведем ефективна акредитация на лечебните заведения и регулация на медицинските кадри и да премахнем това чудо един човек да работи на пет места по документи, само и само да може лечебното заведение да подпише договор с касата и след това този човек да отсъства, да се получават празнини“, заяви Дечев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?