Изкарването на армията по улиците се поотлага малко

МО готви мащабен ремонт на Закона за отбраната

Изкарването на армията по улиците се поотлага малко

Залисан с изпълнението на мечтата си да върне казармата в България, вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов забави леко реализирането на друга от революционните си идеи – включването на армията в охраната на обществения ред.

През септември миналата година Каракачанов лансира възможността армията да се включи в охраната на европредседателството, като тогава съобщи че заедно военното и вътрешното министерство ще подготвят специални законови промени, които да дадат възможност да се ползва армията в конкретни операции срещу престъпността и при охраната и опазване на обществения ред.

Три месеца по-късно обаче такива промени все още липсват. В отговор на въпрос на Меdiapool oт Министерството на отбраната съобщиха, че евентуално подобни промени ще има през втората половина на годината.

Дотогава трябва да се анализират планираните за следващите години ресурси и възможните промени на въоръжените сили, след което да се подготви цялостен пакет промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, част от който да са и текстовете за включването на армията в опазването на обществения ред.

Как се стигна до тук?

Въпреки липсата на ясен законов регламент обаче армията вече два пъти беше включена в полицейски мисии – в задържането на заподозрения за убийството на жена си през септември и в издирването на заподозрения за шесторното убийство в Нови Искър в началото на тази година.

След първия случай Каракачанов бе силно критикуван, включително от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, че е изпратил армията в нарушение на закона.

Тогава МО оправда участието на армията в акцията с чл. 57 от ЗОВС, който дава възможност въоръжените сили да оказват съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

Не е ясна бъдещата роля на армията

За да излезе от ситуацията, Красимир Каракачанов лансира идеята за включването на армията дори в охраната на българското ротационно европредседателство, което започна в началото на годината.

Засега не е ясно как точно Каракачанов си представя участието на армията в охраната на обществения ред.

В мирно време подобни мерки обикновено се предприемат при изключителни обстоятелства, както например във Франция след терористичните атентати, когато 10 000 военни с камуфлажни униформи бяха изведени по улиците на столицата и големите градове, за да се чувстват хората по-спокойни за сигурността си.

Подобна ситуацията обаче в България няма.

Каракачанов вероятно си представя, че военните може да бъдат използвани срещу размирици в ромските махали, при протести, срещу футболни хулигани и други подобни ситуации, за които в момента отговаря полицията.

Ангажирането на армията с опазването на обществения ред обаче би довело до сериозна промяна на цялостната философия на сектора за сигурност, връщайки ни към (очевидно непреодоляното все още) мислене, характерно за времената преди 1989 г., което се олицетворява от скандалната реплика на Петър Младенов "Най-добре танковете да дойдат".

Какво постигат тези идеи?

Периодичното лансиране на подобни гръмки идеи, като изкарването на армията по улиците или връщането на казармата, разводняват дебата за състоянието на армията и отклоняват вниманието от реалните проблеми.

А те са: въоръжените сили са в кадрови колапс, техниката и въроъжението им са остаряли и предимно съветски.

Споделяне

Още по темата

Още от България