Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изказване на министър-председателя Симеон Сакскобургготски на

0 коментара

Дами и господа депутати и министри,

Пожелах да проведем днешната среща на Парламентарната група на НДСВ и министрите от кабинета именно в НДК. Нека ви напомня, че в тази сграда се проведе първото заседание на нашата Парламентарна група след изборите на 17 юни 2001 г. Днес, близо 20 месеца по-късно, се налага да се огледаме, да си дадем сметка от къде, в името на какво тръгнахме и къде се намираме сега.

На 6 април 2001 г. аз обявих, че съм готов да поведа едно ново движение за нови икономически решения и за нов морал в политиката, с нови хора като движеща сила. В името на тази мисия - решително да подобрим живота и перспективите на нашия народ, аз направих и немалки жертви - между които - приех да стана премиер и лидер на нашата партия.

Повечето от вас ме подкрепиха в тези усилия и продължават да дават много от себе си за постигането на целите. За това моята благодарност за подкрепата и усилията е сърдечна и искрена.

За съжаление не всички разбраха или пък бързо забравиха какво трябва да е призванието на хората, занимаващи се с политика. Това са хора, които се вслушват в своя народ, живеят с неговите тревоги, стремят се да превърнат неговите мечти в реалност - с една дума - хора, които служат на своя народ. Не поставят собствените си интереси над всичко, не търсят лична изгода; не ходатайстват за постове за близки и приятели, не са лишени от стимул, при положение, че има толкова много полезна работа, която един активен и осъзнал поетата голяма отговорност народен представител може да свърши сред хората от своя район.

Моралът в политиката предполага и воля да потиснеш личната амбиция и желанието за самостоятелна изява в името на общата цел.

Освен висок морал, трябва да има и технология в политиката - и преди всичко комуникация и процедура. Това означава да се дискутират различни идеи, да се изслушват и дебатират различни варианти. Това обаче означава и друго - нещо много важно - веднъж взетото с мнозинство решение става задължително за всички - включително и за онези, които са отстоявали друго мнение по конкретен въпрос. Наложително е да има дисциплина при публичните изказвания, защото в своите непремерени критики самите депутати понякога стават, за съжаление, за посмешище, като създават впечатлението за неразбиране, че са част от управлението, а не от опозицията.

Разделението на труда е белег за цивилизованост на едно общество. В съвременните политически системи има ясно разграничение между различните равнища и сфери на власт и отговорност. Немислимо е всеки да е ангажиран в решаването на всеки проблем, да има мнение и да се произнася по всеки въпрос.

За тези, които още не са я възприели, и искрено се учудвам, че все още има такива, държа да разясня йерархията при вземане на политическите и управленските решения. Тази йерархия е следната: лидер, политически съвет на НДСВ, парламентарна група, правителство. Ще ви припомня също така, че смисълът на учредяването на НДСВ като политическа партия е именно в ясната йерархия при вземане на политическите решения и волята за тяхното отстояване. И това не е наша приумица или проява на авторитарно мислене, както понякога се тълкува, а е практика в развитите европейски демокрации.

Уважаеми дами и господа,

Припомням ви не случайно вашата морална отговорност и значението на всеки един в управленческите структури. Аз съм търпелив човек и винаги, както знаете, съм се стремял към търсене на разумния компромис. Но грешат онези, които си въобразяват, че съм готов на компромиси на всяка цена. Търпението ми, и което е по-важно, търпението на повечето хора, които ви избраха, е на изчерпване. Дошло е времето да бъдат предприети категорични мерки, които да консолидират управляващото мнозинство с оглед провеждането на отговорна държавна политика не само до края на мандата на 39-то Народно събрание, но и в по-дългосрочна перспектива. С личния пример най-добре се проповядва и съм уверен, че може да го постигнете.

Въпреки многократните разговори, а и срещи с мен, има отделни депутати, които със своите действия системно рушат авторитета на НДСВ. Те поставят под съмнение морала на правителството и Парламентарната група и техните възможности да провеждат отговорна политика, като в крайна сметка излагат сами себе си. При взети конкретни политически решения те противодействат на тяхното изпълнение и правят неефективни действията на мнозинството. Това дава повод за критики за хаотичност и стихийност на управлението, а всъщност се отразява негативно и върху самите инициатори на подобно поведение. Вместо смело поемане на лична отговорност и безрезервно ангажиране с целите на НДСВ, настъпи разрушителна безучастност и бягство в анонимността. Изразяването на недоволство от ръководството на Парламентарната група стана за мнозина единствената форма на активност. В такава среда появата на идеи се превърна в изключение или "дисидентско" занимание.

Тук държа да припомня, че още преди провеждане на парламентарните избори всеки от вас подписа моето обръщение от 6 април 2001 г. Зная, че тези подписи нямат юридическо значение, но за мен те имат стойността на един морален ангажимент. Нали се ангажирахте да защитавате един нов морал, нали дойдохте като нови хора в политиката ...

Уважаеми дами и господа,

Намирам за наложително да се подобри координацията между политическо ръководство, народни представители и министри. Не ще допусна повече несъгласувани действия на министри в контактите им с ръководства на други политически сили, при политическите им прояви в страната и чужбина.

От друга страна считам за недопустимо депутатите и координаторите на НДСВ да не присъстват по време на посещения на премиера или членове на кабинета в съответния регион, както се случи при отиването ми в Ямбол на скоро - това бе пример за безпардонно поведение. Също така неуместно е министри да посещават регионите без предварително да съгласуват програмата си с народните представители. Трябва незабавно да се сложи край и на случаите на некоординирано провеждане на политиката на НДСВ по места.

Апелирам за по-висок морал у някои от депутатите, за да бъде прекратено едно друго явление - непристойно и дори обидно за народни представители. Боли ме, откровено казано, да повдигна този въпрос. Става дума за предаването на дебатите на групата директно по мобилни телефони или по друг начин срещу заплащане или за по-добър персонален имидж в медиите. Нямам думи, с които да окачествя подобни деяния. Апелирам и за по-високо съзнание, дисциплина и чувство за отговорност в изпълнение на преките задължения на депутатите, между които е личното гласуване в пленарната зала. Недопустимо е да продължаваме да даваме повод за обвинения за съществуването на "мъртви души" в Народното събрание.

В заключение искам да ви уверя, че съм готов да предприема и необходимите действия не само в рамките на Парламентарната група, но и в правителството за ускореното осъществяване на целите, на които съм се посветил. Мисля, че ни чака хубаво бъдеще и то е в нашите ръце. Нека всички да работим за доброто на нашата страна.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.