Изказване на Цветанов за ромите е неприемливо за ЕК

Европейската комисия определи като неприемливо изказването на българския вътрешен министър Цветан Цветанов, че ромската общност е инкубатор за генериране на престъпност. Становището на комисията, оповестено от говорителя ѝ Пиа Аренкилде, идва докато Цветанов е на официална визита в Брюксел, съобщи в понеделник Франс прес.

Запитана дали една подобна оценка е приемлива за комисията, Пиа Аренкилде заяви лаконично: "Отговорът е: не."

В интервю за вестник "24 часа", публикувано в същия ден, вътрешният министър призовава да се направи сериозен анализ на проблемите, свързани с ромите, тъй като тази общност е инкубатор на престъпност, отбелязва агенцията.

Цветанов, който е в Брюксел, за да обсъди с комисията трудностите около интеграцията на ромите, заявява, че ще настоява парите за интеграцията им да се дават на държавата, а не на фондации.

Франс прес цитира думите на Цветанов, че през последните 20 години много пари са били дадени на различни неправителствени организации, но нищо не е направено. Виждаме само как ромските босове живеят в разкошни палати, докато гетата, където живеят повечето от ромите, се разширяват, казва той.

Ромите в България, които се смята, че наброяват 700 хиляди, или близо 10 процента от населението, живеят в мизерия, посочва Франс прес. Близо 150 от тях бяха изгонени от Франция от началото на годината, по данни на българското министерство на външните работи.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?