Изключената от ГЕРБ съветничка ще остане в общинския съвет в Пловдив

Изключената от ГЕРБ съветничка ще остане в общинския съвет в Пловдив
Изключената от ГЕРБ общинска съветничка в Пловдив Дани Каназирева обяви във вторник, че остава в Общинския съвет, въпреки че от изпълнителната комисия на партията поискаха тя да се оттегли. Каназирева беше изключена от партията миналата седмица, като според официалното съобщение на ГЕРБ причината за това са “многобройни обаждания, сигнали и проведени срещи с членове и симпатизанти на ГЕРБ относно нерегламентирани и несъгласувани действия на Дани Каназирева, уронващи престижа на партията и несъответстващи на политиката на ГЕРБ“.

Във вторник Каназирева заяви, че е била изключена заради “икономически интереси, политически интриги и клюки“, както и защото не се е вписала в “схемата на дружинката“.

Тя потвърди, че проблемите ѝ в партията са започнали много по-рано. Вицепремиерът Цветан Цветанов вече коментира миналата седмица, че решението за изключването на Каназирева е закъсняло.

За първи път областното ръководство ѝ поискало оставката при опит да предотврати източване на средства. “Имаше явна далавера с 14 млн. лева, които се даваха за приемането на софийските бали“, заяви Каназирева. Тя обясни, че парите отивали във фирмата “Тракия - РМ“, на семейството на бившия зам.-земеделски министър Димитър Пейчев. “Според договора бе предвидено 10 млн. лева да идат за рекултивация и 4.3 млн. лева за почистване на река Марица. Аз възразих срещу това и уведомих всички свои началници от София за моите съмнения относно начина на почистване и как едни пари някъде ще изчезнат“, коментира Каназирева.

“Въпреки, че предложението претърпя корекции, веднага след това областното ръководство без мотив ми поиска оставката като председател. Но благодарение на моите колеги от групата в Общинския съвет, които се застъпиха за мен, това не се случи“, заяви Каназирева.

По повод последната ѝ инициатива в защита на бившата окръжна болница в града Каназирева заяви, че подписката в подкрепа на тази кауза е събрала 20 000 подписа. Кампанията целеше да предотврати увеличение на държавния дял в бившата окръжна болница в града. Според съветничката зад увеличението, предложено от здравния министър Анна-Мария Борисова, се крие схема, целяща скрита приватизация на лечебното заведение.

Каназирева каза, че ще иска да види поне една от жалбите, подадени от граждани срещу нея, както и отговор на въпроса кои партийни препоръки не е изпълнила. “В кой член от устава са забранени публичните изяви и медийни участия, с кои действия и статии уроних престижа на партията“, попита тя.

По повод упреците на ГЕРБ в "прекалени лични амбиции" Каназирева припомни, че в присъствието на настоящите съпредседатели на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев и Искра Фидосова тя си е направила отвод, когато партийната организация в район "Централен" искала да я включи в кандидат-депутатските листи.

Заседанието, на което бе изключена от ГЕРБ, Дани Каназирева определи като "събрание на политбюро на БКП“, за каквито е чувала само от своите родители".

Каназирева отрече информации, че е получила 80 000 лева като хонорари от Университетската болница, както и че съпругът ѝ Тодор Каназирев е собственик на кафе-автоматите, които обслужвали двете най-големи пловдивски болници.

Каназирева отчете, че като общински съветник е подготвила 612 становища, 10 политически анализа, над 30 сигнали и жалби до различни институции и над 20 питания. На следващото заседание Каназирева ще седне там, където ѝ посочи председателят на Общинския съвет Илко Илиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България