Изключва се пазарлък за българките в Либия срещу атентатора над Локърби

Съединените щати не виждат никаква връзка между случая с атентата над Локърби и трагедията на българските медицински сестри в Либия. САЩ ще направят всичко възможно не само в публичните си изказвания, а и в частните си разговори българските медицински сестри да се върнат с родината си възможно най-скоро. Това заяви във вторник американският посланик у нас Джон Байърли след среща с външния министър Ивайло Калфин.

От своя страна министър Калфин заяви, че до България не е постъпвало искане от фондация "Кадафи" за обвързване на двата случая. Според публикация в “Либия днес” от вторник, фондация “Кадафи” е готова да започне преговори за размяна на медицинските сестри с осъдения за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи, който излежава доживотна присъда в шотландски затвор.

Според публикацията в сайта на изданието, правителството на Джамахирията има желание да постигне споразумение за размяна, но не иска твърде голяма гласност.

София обаче няма официално потвърждение на тази информация, каза външният министър Ивайло Калфин.

До момента от фондацията не са се обръщали "по никакъв начин и с никакво предложение" нито към България, нито към наши партньори, каза  Калфин. За мен то е малко странно, доколкото либийската страна настоява за протичане и приключване на съдебната процедура, допълни той.

По думите му обвързването на двата случая не може да бъде приемливо, тъй като България очаква съдебната система в Либия да оцени доказателствата за невинност на медиците.

“На този етап да говорим за размяна, преговори, свързване на двата случая или каквото и да било друго за мен не е приемливо”, посочи Калфин.

Той изрази съжаление, че вече шести ден заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев, който е в Либия, не получава разрешение за среща с медицинските сестри. По думите на Калфин това е изключително притеснително, защото мисията на Маргарит Ганев е да говори със сестрите, за да се организира адвокатската защита за обжалването на смъртните присъди пред Върховен съд. Ако няма сигнал, че може да се срещне със сестрите, ще се върне тук, но това ще бъде изключително жалко, добави той. По-късно все пак дойде информацията, че зам.-правосъдният министър все пак е бил допуснат и провел среща с медиците в затвора “Джудейда”.

Във вторник министър Калфин и посланик Байърли отговориха на журналистически въпроси, след като размениха ратификационните документи за изменение на Договора за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между България и САЩ.

Споделяне

Още от България