Изкоп на прокуратурата предизвика низ от странни събития в Септември

Разследващите местния кмет причиниха авария с кабел на БТК и катастрофа

Разпореждане на спецпрокуратурата предизвика низ от странни събития в град Септември. В четвъртък и петък там бяха прекъснати част от местните комуникации и дори се стигна до катастрофа на кола, за щастие без пострадали.

В рамките на висящото разследване срещу кмета на града Марин Рачев за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки, държавното обвинение предприема разкопаване на главната улица в посока – село Ветрен. Целта е да бъде разкрит и измерен водопровод, който е подменен неотдавна.

На изкопните дейности присъства следовател Силвия Борисова, по чието разпореждане лично зам.-кметът Явор Митев е натоварен със задачата да разчисти с лопата въпросната тръба, за да може Борисова да измери нейния диаметър и дълбочината, на която е поставена.

По неофициална информация на Mediapool, идеята на цялото занятие е била да се провери дали смяната на водопровода е изпълнена, както е по проект и ако това не е така, да се обмислят евентуални нови обвинения срещу кмета Рачев. Със същата цел са извършени и замервания на стълбове от уличното осветление и на общински път през земеделски земи, от който са взети и проби, за да се провери количеството вложен чакъл.

Измерване с клонки и по километража на патрулка

Изпълнението на т.нар. процесуално-следствени действия е толкова куриозно, че прилича на скеч. Дълбочина и ширина на изкопи се мерят освен с рулетка и с дървесни клонки. Дължина на път пък се определя по километража на съпровождащата вещите лица патрулка. Независимо, че по думите на самите полицаи той може и да не отчита точно, тъй като колата е с нископрофилни гуми.

Отделно от това същите процесуално-следствени действия съвсем не минават без нежелани последствия. При изкопаването на дупката на централната улица в Септември е прекъснат магистрален кабел на БТК, в следствие на което част от местните жители остават без телефони и интернет. Оказва се, че от спецпрокуратурата не са уведомили дружествата, стопанисващи подземните комуникации в участъка и затова никой не е трасирал изкопа предварително.

Странните действия на разследващите по случая обаче продължават и с това, че те оставят изкопа незарит, след като извършват планираните измервания и взимат проби. Очевидните рискове от наличието на подобна яма на главен път проличават още в петък сутринта, когато в нея пропада "Ауди"-то на 23-годишния Ангел Асенов от Ветрен.

Без протокол от ПТП, но с безплатна пътна помощ

Този инцидент води след себе си нова серия абсурди – като започнем от факта, че извиканите от потърпевшия полицаи му казват, че няма смисъл да съставят протокол от ПТП и завършим с това, че колата му е изтеглена от пътна помощ, която Асенов нито е викал, нито пък е заплащал. Колко шофьори могат да се похвалят с подобна безплатна услуга?

Именно нежеланието на униформените да му съставят протокол, с който Асенов впоследствие да търси обезщетение по съдебен път за разноските по предстоящия му авторемонт, го карат да даде пресконференция по-късно в петък заедно с адвоката си Емануил Манчев.

Междувременно говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов обясни пред Mediapool, че самият шофьор е отказал да му бъде съставен протокол от ПТП. Нещо, което потърпевшият отрича категорично. Попитан кой е повикал пътна помощ на мястото, Стоянов заяви, че не разполага с такава информация.

"Полицаите са извикали пътната помощ, той (Асенов) не е плащал нищо", коментира пред Mediapool адвокатът на шофьора Емануил Манчев, определяйки случая като "много странен".

Той допълни, че клиентът му ще настоява да му бъде издаден протокол за катастрофата, с който след това да съди общината за разноски. Още по-абсурдното в цялата ситуация е, че всъщност общината няма вина за изкопа, тъй като тя е длъжна да изпълни разпореждането на спецпрокуратурата. Държавното обвинение обаче няма как да е ответник по бъдещото дело, тъй като пътят се стопанисва от местната администрация.

Общинският съвет отказва да плаща за изкопа

Водещата роля на спецпрокуратурата в случая личи от решение на Общинския съвет в Септември от 31 август. Тогава местната власт се е занимала с първото разпореждане на разследващите, според което общината трябва да им осигури багер, общи работници, лопати и кирки за извършване на т.нар. процесуално-следствени действия, иначе казано – изкопи.

"Общински съвет – гр. Септември не приема отклоняването на бюджетни средства или поемането на нови задължения за разходи и/или поемането на ангажименти за финансиране на процесуално-следствени действия по досъдебно производство 67/2017 г. във връзка с Постановление 1840/20.08.2018 г. по ДП 67/2017 г. на Специализираната прокуратура, гр. София", гласи решението на местните общинари, прието с 14 гласа "за", нито един "против" и 4 "въздържал се".

Въпросното решение е изпратено на прокуратурата и в отговор на последвалото на 2 октомври второ прокурорско постановление, с което отново се иска осигуряването на техника и работна ръка за извършването на изкопни работи в рамките на делото срещу кмета Марин Рачев.

Заместникът му Явор Митев дори моли, ако въпреки волята на Общинския съвет, разследващите все пак настояват местната администрация да поеме въпросните дейности, да уточнят изрично по кое перо от общинския бюджет да се случи това. В крайна сметка спецпрокуратурата сама осигурява необходимата ѝ за целта техника.

Потърсени за коментар, от държавното обвинение обясниха пред Mediapool, че действително са разпоредили въпросния изкоп, но не носят отговорност за прекъснатия кабел на БТК, нито за последвалата катастрофа, тъй като на мястото е присъствал зам.-кметът Митев и техническо лице от общината. Освен това местната администрация е поела ангажимент да запълни дупката след замерванията и взимането на проби, допълниха от спецпрокуратурата. Още един любопитен момент в случая бе фактът, че разследващите не знаеха за нанесените от изкопа щети.

Споделяне

Още по темата

Още от България