Изкупните цени на тютюна остават същите

Запазват се средните изкупни цени на суровия тютюн реколта '2005 по типове, произходи и класи, като тези на тютюна от реколта '2004. Това реши във вторник Управителният съвет на фонд "Тютюн", съобщиха от земеделскот оминистерство. Основание за решението са предварителните проучвания за разходите в тютюнопроизводството за 2005 г. и обобщени предложения на научните организации по тютюна.

Най-висока и тази година остава минималната изкупна цена на ориенталския тютюн "Джебел". Първокласната стока се изкупува за 7,33 лв./кг, вторият клас - за 5,60 лв/кг, дори трето качество се взема най-скъпо от всички ориенталски тютюни на цена от 2,28 лв./кг. Сорт "Крумовтрад, който се отглежда в цяла Южна България ще се изкупува и през 2005 г. на 6,72 лв./кг за първа класа и 4.26 лв./кг за второ качество. Следват ориенталските сортове "Неврокоп", "Дупница", "Източен Балкан", "Свиленград", "Тополовград", "Харманли", "Мелник", "Устина" и "Средногорска яка", чиито минимални изкупни цени за суровината са от 5,38 лв./кг до 5,78 лв./кг. за първо качество и от 4,78 лв./кг до 4,01 лв./кг - за второ.

Най-ниска е изкупната цена на ориенталския тютюн "Северна България", който се изкупува за 4,12 лв/кг за първокласната стока 2,82 лв./кг за второ качество. Причината е, че добивите от този произход са почти двойни спрямо останалите тютюни. Изкупната цена за трето качество ориенталски тютюни е 1.77лв./кг за всички сортове, с изключение на "Джебел".

За едролистния сорт "Виржиния" изкупната цена е 3,93 лв./кг за първо качество, второкласният тютюн ще 2,57 лв./кг. Едролистният "Бърлей" задържа изкупната си цена от 3 лв./кг първокачествен тютюн и 1,97 лв./кг. - за второ качество.

Около 2 млн.лв. е предвидил Фонд "Тютюн" за производство на тютюневи семена по етапи и сортоподдържане през 2005 година. Това съобщи изпълнителният директор на фонда Октай Ахмедов, като уточни, че тази година цените за семепроизводство са малко завишени в сравнение с реколта '2004, в резултат на нарасналите материални разходи, заплати и други бюджетни увеличения.

Споделяне

Още от Бизнес