Изкупуване на Ей Ти енд Ти от Ес Би Си комюникейшънс роди нов телеком гигант

Ес Би Си комюникейшънс обяви в понеделник, че се е съгласила да изкупи бившата си компания-майка Ей Ти енд Ти за 16 млрд. долара, предадоха световните агенции. Сделката ще доведе до създаването на нов телекомуникационен гигант в САЩ.

Документите за изкупуването са подписани в ранните часове на днешния ден, след като бордът на директорите на Ес Би Си е одобрил сделката. Вчера и бордът на Ей Ти енд Ти се съгласи с изкупуването. То ще трябва да бъде одобрено и от акционерите на двете компании и от регулаторните органи.

Сделката ще се осъществи чрез замяна на акции, като акционерите на Ей Ти енд Ти ще получат по 0,77942 акции на Ес Би Си за всяка тяхна акция, а освен това ще им бъдат раздадени и специални дивиденти от общо 1 млрд. долара.

Новата компания ще се конкурира с Върайзън за първото място по размер на оборота в американския телекомуникационен сектор. Общият оборот на Ес Би Си и Ей Ти енд Ти е около 71 млрд. долара.

Телекомуникационната индустрия преживява дълбока трансформация, движейки се към създаване на единни мрежи, базирани на Интернет-протокола, способни да доставят широка гама услуги, се посочва в съобщение на главния изпълнителен директор на Ес Би Си Едуард Уитакър.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес