Изкуство от стар чорап ще правят децата на фестивала One Design Week KIDS

Изкуство от стар чорап ще правят децата на фестивала One Design Week KIDS

Творчески работилници, интерактивни експозиции, филмови прожекции и много изненади целят да развият въображението и уменията на децата, които се включат в ONE DESIGN WEEK KIDS. Международният фестивал за дизайн и визуална култура се провежда от 19 до 28 юни в гр. Пловдив и детските събития са напълно безплатни и подходящи за деца от всички възрасти.

Тази година събитията от детската програмата ще се провеждат в две основни локации - Градска художествена галерия – Експозиция “Енчо Пиронков” (Пловдив, ул. "Васил Кънчев“ 1) и на открито на ул. “Златарска” в Капана. Целта е децата да открият и развият дизайнера в себе си по време на работилниците на фестивала.

Работилницата "От нищо нещо“ с Ники Колиър в компанията на Inerioro Design Studio ще ангажира участниците с трансформирането на нещо ненужно в произведение на изкуството. В употреба ще влязат намерени обекти като стар чорап или изхвърлена тениска, за да се покрият с чиста вълна, докато се превърнат в красива творба.

За втора поредна година в програмата на фестивала се включва “Ръкоделница”. Те представят поредица от работилници, които насърчават творчеството, ръчната изработка и фантазията. Изборът е голям – децата могат да си направят собствено чудовище, модел за компютърна мишка или текстилен плик за писмо, подходящ за портмоне или калъф за различни скъпоценности. Произведенията на децата ще могат да се видят в специално създадената за фестивала експозиция, която се обогатява с обектите на децата след приключването на всяка работилница.

“Акробати“- работилница за илюстрации с Деница Бояджиева и студио за графичен дизайн “Пункт” ще предизвика децата да сглобят, оцветят и раздвижат свой цирков герой. Работилницата представя един позабравен, но добре известен механизъм за правене на кукли.

Интерактивната стая "Кътчето на децата на фермера“ е създадена, с помощта на древни занаяти от само два основни материала - дърво и вълна.

Сред акцентите в програмата на седмото издание на фестивала е "Книжни илюстрации“ - международна изложба, посветена на илюстрации от детски книги, създадени през последните години от български и чужди автори.

За последния ден на фестивала е подготвена и кинопрограма - “Чудни кратки филми“.

ONE DESIGN WEEK и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Америка за България, както и в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?