Излъчени са тримата претенденти за съда в Страсбург

Зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) съдия Румен Ненков, съдията в Софийски апелативен съд Павлина Панова и адвокатът в областта на защита на човешките права Здравка Калайджиева спечелиха българската част от процедурата по излъчване представител в Европейския съд по правата на човека, съобщиха в сряда от изборната комисия.

Тримата ще бъдат предложени пред Парламентарната асамблея на Съвета Европа (ПАСЕ), която би трябвало да избере само един от тях. Отговорът се очаква до края на февруари 2008 г.

Това е втората процедура, която Министерството на правосъдието организира за български съдия в Страсбург, но и тя не мина без скандали. Двама от елиминираните по документи кандидати обявиха конкурса за “опорочен”.

Общо 19 юристи изявиха желание за съдийския пост в Страсбург. Четирима от тях бяха отхвърлени заради стаж, а един отпадна на езиковия тест. Сред отпадналите заради липса на необходимите 12 години юридически стаж попаднаха депутатът от ОДС и бивш министър-председател Филип Димитров, както и съветникът в комисията по правата на човека в Народното събрание и бивш правителствен агент в ЕСПЧ Галина Самарас.

Двама заподозряха журито и правосъдното ведомство в нагласяне на крайните резултати и заявиха, че са отхвърлени въпреки предоставената документация, удостоверяваща техния стаж като юристи. Самарас съобщи, че ще подаде жалба до МС и до комисията в ПАСЕ срещу решението за недопускане ѝ до езиковия тест и събеседването. От ОДС излязоха с декларация в парламента срещу отхвърлянето на Димитров и заподозряха политическа поръчка в действията на правосъдното ведомство.

Преди два месеца протест на български неправителствени организации до ПАСЕ срещу първата процедура доведе до отхвърляне на всички предложени от България кандидат- съдии. Оттам казаха, че българите са показали “недостатъчно добро познаване на чужди езици и недостатъчно добра юридическа подготовка”.  Новият министър на правосъдието Миглена Тачева коментира с думите: “срам за България”.   

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?