Излъчването на Дойче веле спря заради "отвлечен" сателит

Излъчването на програмите на радио Дойче веле за цяла Европа, включително и на предаванията на български език, разпространявани на ултракъси вълни в София, е прекратено на 10 февруари. Причина са проблеми със сателита, който разпространява сигнала на радиостанцията от нейната централа в Бон.

„Забележителното е, че сателитът навярно е умишлено "взет в плен" от една голяма и авторитарно управлявана държава. Различни отдели на Дойче Веле работят под пара за възстановяване на излъчването”, се казва в съобщение на българската редакция на радиото, публикувано в интернет.

В съобщението се казва, че „Дойче Веле е обект на поредната атака, насочена срещу свободата на словото” и се уточнява, че причината е повреда в сателита, която най-вероятно е предизвикана от Иран.

Излъчването чрез сателита Хотбърд 8 е възпрепятствано от вчера, 10 февруари. Смущенията в сигнала идват от Иран, подобно на повредата, предизвикана през декември 2009 година. Генералният директор на Дойче Веле Ерик Бетерман е протестирал в писмо до иранския посланик в Германия.

В писмото се казва, че повторното ограничаване на свободата на словото от страна на правителството в Техеран не може да бъде толерирано повече. Бетерман подчертава, че смущенията не засягат само телевизионните предавания, но и интернет-страниците и радио-програмата на Дойче Веле, които са станали жертва на налаганата от Иран цензура.

Атаката е спряла след два часа, но от сутринта в четвъртък е подновена с нова сила. Арабската програма на DW-TV е успяла да прехвърли излъчването си върху друг сателит, но останалите програми продължават да са засегнати от атаката.

На 7 и 8 декември 2009 година бяха отчетени смущения в приемането на сигнала на програмите на Дойче Веле през сателита Хотбърд 8. От стопанисващата сателита фирма Eutelsat направиха изявление, според което източникът на атаката е идентифициран и локализиран - става дума за смущения, изпратени и направлявани от Иран.

Споделяне

Още от Свят