Излекуваните са само с 1 повече от новозаразените

Снимка: МС

За четвърти пореден ден Националният оперативен щаб отчита по-голям брой на излекувани от коронавирус, отколкото новозаразени, съобщи в петък сутрин проф. Тодор Кантарджиев. Разликата е само с 1 пациент. За изминалото денонощие новите случаи са 41, а излекуваните – 42. Броят на новоткритите обаче расте в сравнение с предишните 24 часа, когато бяха 39.

Има увеличение в смъртността. За последните 24 часа са починали петима души. Сред тях са 78-годишен с диабет, двама починали в Пазарджик, 51-годишна жена с онкологично заболяване в Стара Загора и 88-годишен мъж с инсулт в Ямбол.

Клъстери

Най-сериозен ръст на болните има в Пазарджик – 17 нови случая. Според проф. Кантарджиев това са заразени от завода за производство на автомобилни части. Въпреки новите заболели работата на предприятието продължава. Здравните власти считат, че са взети достатъчно мерки. В завода ще се направи сериозна дезинфекция. Освен това половината работници в момента са в отпуска. Работещите сега ще бъдат пратени по домовете си и ще бъдат заменени от новата смяна.

"Хванат ли се първите случаи, докажат ли се, става това, което беше в плевенския завод "Мизия", почти няма нови случаи", обясни проф. Кантарджиев.

Кой има и кой няма рецептори?

Причината за ниската смъртност в България не е това, че нямаме много хора над 90-годишна възраст, както в другите страни, обясни Кантарджиев. Според него обяснението е, че вирусът засяга по различен начин хора от различни възрасти.

До голяма степен инфекцията зависи от две причини. На първо място е важно с колко вируси се е заразил човек. Ако е носил маска и е спазвал социална дистанция, броят им вероятно им ще е по-малък, което пък води и до по-леко протичане на заболяването, обясни Кантарджиев.

Другата колко рецептори в дихателната система, за които може да се "закачи" вирусът има пациентът. Според Кантарджиев децата имат много малък брой и затова не се появява клинична картина. Най-голям е броят на въпросните рецептори при хора до 45-годишна възраст. След 75 години броят им отново започва да намалява, обясни професорът.

Споделяне

Още по темата

Още от България