Излезе "Черната книга" за правителственото разхищение през 2018 г.

Излезе "Черната книга" за правителственото разхищение през 2018 г.

В сряда вечерта бе представено четвъртото издание на "Черната книга за правителственото разхищение", в което има множество примери за пилеенето на парите на данъкоплатците през 2018 година. Изданието е Фондацията "Фридрих Науман", а автори на текстовете са множество български разследващи журналисти.

В книгата са включени разследвания, засягащи теми като АЕЦ "Белене", източването на КТБ, сделките на Министерство на отбраната, МВР, БДЖ и Държавна консолидационна компания. Също така има описани скандални случаи във Варна, Пловдив, Ловеч, Севлиево, Враца, Благоевград и Рудозем.

В предговора на книгата икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев коментира пропуснатите възможности за обществото ни да живее по-добре в резултат на некомпетентно управление.

"В "Черната книга" става въпрос за напълно целенасочено ограбване на ресурса на данъкоплатците и насочването му към конкретни облагодетелстващи се лица", казва Ганев.

"Черната книга" призовава гражданите да търсят сметка от държавната администрация, как и за какво тя харчи парите им, защото само граждански контрол може да доведе до подобряване работата на институциите.

По време на представянето на "Черната книга" част от авторите представиха и темите в изданието, по които са работили.

Доротея Дачкова от вестник "Сега" е автор на водещата тема за високата цена на лошото правосъдие. Тя откроява полицейските акции по времето на вътрешния министър Цветан Цветанов Цветанов, които са стрували на данъкоплатците почти 1.5 млн. лв. На тази стойност са спечелените дела, заведени след показните акции, които не са довели до осъдителни присъди.

Георги Ангелов от "Дневник" пише за сделките за модернизацията на армия. Той коментира, че "стотици милиони се дават за нова техника, докато в същото време по-голямата част от хеликоптерите стоят на земята поради 5 млн. лв., които трябва все още да се изплатят по договори. Вместо с тях да се спасяват животи. … Това е едно безхаберие за милиарди", казва журналистът.

Черната книга на правителственото разхищение се разпространява безплатно броя на "Капитал" от 18-ти януари.

Споделяне

Още от България