Излезе тритомникът "Пътеводител за комунистическа България"

Сн. Антони Георгиев

На 28 март, сряда, ще бъде представен "Пътеводител за комунистическа България" - първото цялостно изследване на архитектурното, художественото и материалното наследство на епохата. Пътеводителят, включващ богати илюстрации и обяснителни текстове, е издаден в три двуезични тома от Фондация Free Speech International с подкрепата на Фондация "Америка за България".

Първи том е посветен на градовете, паметниците и местата, където има комунистическо наследство – от Бузлуджа и Димитровград до София и Северозапада. Втори том фокусира вниманието върху паметниците на комунизма – както български, така и съветски. В трети том акцентът е върху другите материални останки от комунизма, между които неговите табелки с указания за обществено поведение.

Пътеводителят е създаден от екип от именити изследователи на България и историята ѝ. Димана Трънкова е археолог и съавтор на няколко книги за историческото и археологическо наследство на България. Антони Георгиев е журналист и фотограф, автор или съавтор на книги за българската култура и история и издател на англоезичното списание Vagabond. Георги Лозанов е медиен експерт и доцент във Факултета по журналистика на Софийския университет. Доц. д-р Михаил Груев преподава съвременна българска история и етнология в Софийския университет и е председател на Държавна агенция "Архиви".

Книгата ще бъде представена от проф. Ивайло Знеполски от 18 ч. в клуб "Перото" на НДК.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?