Излинява протестът срещу стикерите за паркиране в центъра на София

Третият ден от протестите срещу новите правила за паркиране в центъра на София беше вял и анемичен. Едва около 30 – 50 граждани се събраха, пазени от около десетина полицаи. Силите на реда по никакъв начин не препятстваха протеста, дори осигуриха коридор на недоволните да блокират възловото кръстовище за десетина минути.

С футболен екип на отбора на народа “Левски” Мирослав Паскалев-Зорец предвождаше недоволните с мегафон. С думите “Не на рекета на общината. Не влизаме в кабинетни преговори” Паскалев обясни на недоволните защо е отказал да бъде на срещата на “Московска” 33.

Поради липса на бистришките “тигри”, обещаният от Паскалев мач между софийските “рендета” и “тигрите” обаче не се състоя. Така разочаровани останаха около десетината хлапета с футболна топка, които се бяха се наточили на отбора на премиера.

Два часа преди рехавия протест в сградата на Столична община се проведе среща между представители на протестиращите и столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателя на Столичен общински съвет Елен Герджиков и общинския съветник от ГЕРБ Валя Чилова. От страна на недоволните участваха Анжелика Цокова от гражданско движение "ДНЕС", Ангел Славчев от гражданска инициатива "Стожер", Гергана Владкова – администратор на Фейсбук-групата "Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране" и музикантът от ФСБ Иван Лечев.

Столична община винаги е отворена за диалог и благодарение на диалога с гражданите и медиите вече част от спорните детайли са решени, а процедурата облекчена, каза Фандъкова. Тя повтори, че документите за платени данъци и такси към общината няма да се представят от гражданите, а ще бъдат проверени по служебен път.

За стикери за паркиране в синята зона в София ще могат да подават документи не само собствениците на жилища, но и наематели, водачи на лизингови автомобили, както и родственици по права линия, обеща Фандъкова.

Гражданите няма да оставят копие от нотариалните актове на своите жилища, а само ще ги представят като доказателство за собственост.

Преговорите по останалите спорни въпроси ще продължат през следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България