НЗОК реши

Излишъкът от здравни вноски няма за какво да се похарчи и отива във фискалния резерв

Излишъкът от здравни вноски няма за какво да се похарчи и отива във фискалния резерв

Излишъкът от здравни вноски няма да бъде похарчен за плащане на медицински дейности, реши Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който заседава извънредно в петък. Управителят на НЗОК Пламен Цеков е съобщил по време на заседанието, че касата няма плащания с падеж в момента и няма какво да бъде платено с парите.

По данни на НАП, до края на годината в бюджета на НЗОК ще има 50 млн. лв. излишък от събрани над планираното здравни вноски. В началото на седмицата Надзорният съвет на касата реши 10 млн. лева от излишъка да бъдат насочени за изплащане на надлимитната дейност на болниците. Останалите около 40 млн. лева обаче в края на годината ще станат част от фискалния резерв на държавата. За да не се случи това, представителят на пациентите в надзора на НЗОК Пенка Георгиева предложи свикването на извънредно заседание, на което да се вземе решение за разпределяне на 40-те млн. лева. Едно от предложенията бе с тях да се плати разход за лекарства от ноември тази година.

По думите на д-р Цеков падежът на това плащане е 17 януари. Има и още един разход от 20 млн. лева за плащане към чужди фондове, но техният падеж също не бил сега“, обясни след заседанието Георгиева пред Mediapool.

“На 31 декември ще се знае каква е точната сума на излишъка, който ще отиде във фискалния резерв“, уточни тя.

“В Надзорния съвет беше разгледано предложение, но не беше взето решение, тъй като трябва да се обсъди по-добре, когато има такива казуси с надсъбрани вноски, те да отиват в неоперативен резерв на касата и да се ползват за здраве“, посочи още тя. За целта е необходима законодателна промяна.

По-рано в парламента здравният министър Десислава Атанасова обяви, че “за първи път в края на тази година няма напрежение в лечебните заведения“ и каза, че са разплатени на сто процента надлимитните дейности, които лечебните заведения са отчели през НЗОК, а от Министерство на здравеопазването са покрити всички дейности в спешните портали, в областните, университетските болници и във всички специализирани болници по белодробни болести.

Мая Манолова от БСП опонира на Атанасова и заяви, че въпросът не е в това дали касата и министерството са се разплатили, а дали българските граждани получават достатъчно медицинска помощ.

Според Манолова с парите от здравни вноски, които ще потънат във фискалния резерв, държавата се готви да купува изтребители.

Освен 40-те млн. лева от излишъка на НЗОК, част от фискалния резерв ще станат и други 41 млн. лева от неусвоения трансфер от касата към здравното министерство, които останаха блокирани след обявяването на трансфера за противоконституционен.

Споделяне

Още по темата

Още от България