Излишъкът в бюджета е 2.8 млрд. лв. месец преди Коледа

Очакват се мащабни разплащания по планирани и извънредни пера през декември

Излишъкът в бюджета е 2.8 млрд. лв. месец преди Коледа

Огромни плащания както по забавени проекти, така и по извънредни пера ще направи финансовото министерство този месец. Общо през декември ще бъдат разходвани 5.6 млрд. лв.

Към 30 ноември текущият излишък в бюджета е 2.8 млрд. лв., тоест почти толкова, колкото беше и в края на октомври. В същото време според прогнозите на самото министерство годината трябва да приключи с излишък от около 600 млн. лв., тоест голяма част от натрупания "плюс" ще бъде разпределен до края на годината. В закона за бюджета за тази година кабинетът бе заложил дефицит от 1.1 млрд. лв.

Част от мащабните разходи ще отидат по проекти, които са заложени в Бюджет 2018, но до момента не са разплатени. Друга съществена част обаче ще бъдат пренасочени по други пера или пък ще бъдат нови, непланирани разходи. Очаква се голяма сума да бъде пренасочена към изграждането на отсечка от магистрала "Хемус". По-сериозни суми до момента са спестени от нереализираните за поредна година военни проекти, както и от несъстоялата се, но заложена в бюджета концесия на Летище "София".

Разпределянето на милиардите ще бъде направено на заседания на правителството, въпреки че през октомври президентът Румен Радев призова плащанията да минат през Народното събрание. Финансови експерти обясниха, че през парламента се минава само при строго определени условия като например промяна в салдото, харчене на излишъка за допълнителни разходи и др., които в случая не са налице.

Към края на ноември се отчита добро изпълнение на приходите.

Общо приходите и помощите достигат 35.8 млрд. лв. по предварителни данни на МФ. Това е с 3.9 млрд. лв. повече в сравнение с 2017 г. Данъчните и неданъчните приходи растат с близо 3.5 млрд. лв. или 11.3%, което е доста над ръста на икономиката. До края на годината трябва да се съберат още около 3.4 млрд. лв. приходи.

Докато приходната част на бюджета е изпълнена на близо 94% месец преди Нова година, разходната част продължава да изостава заради задържани плащания.

Към 30 ноември е изпълнен едва 84% от плана, тоест за 11-те месеца са разходвани едва 33 млрд. лв. Разходите в края на годината са разчетени на 38.6 млрд. лв., което значи, че през декември предстоят плащания на обща стойност около 5.6 млрд. лв.

Фискалният резерв към края на октомври възлиза на 11.1 млрд. лв., съобщи още Министерството на финансите.

Междувременно, в събота ведомството на Владислав Горанов съобщи, че международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings) е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга също се потвърждава и остава положителна.

"Паричните условия в България продължават да се подобряват, нарастването на кредитите подкрепя растежа и страната постига напредък по присъединяването си към Валутния механизъм II (ERM II)", отчита агенцията.
Тя очаква силен ръст на БВП в периода 2018-2021 г., дължащ се на силното частно потребление и ускоряването на инвестициите. Продължаващото усвояване на средствата от фондовете на ЕС и затягането на условията на пазара на труда ще подкрепят производителността през годините.

Положителната перспектива отразява значителната вероятност България да се присъедини към Валутния механизъм II. От агенцията вярват, че този стремеж към членство в еврозоната ще подкрепи и продължаващите усилия на страната да се справи с оставащите институционални пречки и структурни проблеми.

"Стандарт енд Пуърс" съобщава, че би повишила кредитния рейтинг на България, ако левът влезе в "чакалнята" за еврото ERM II или ако страната направи истинска съдебна реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес