Излишъкът в бюджета е близо 2.5 млрд. лв., печалбата на банките - 1 млрд. лв.

Излишъкът в бюджета е близо 2.5 млрд. лв., печалбата на банките - 1 млрд. лв.

Излишъкът в бюджета продължава да расте и се очаква да достигне почти 2.5 млрд. лв. в края на август, сочат предварителните данни на Министерството на финансите.

Постъпленията във фиска към август 2018 г. се очаква да достигнат 26 млрд. лв., което е ръст от 2.7 млрд. лв. спрямо август 2017 г. Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 2.4 млрд. лв. на годишна база, което е увеличение с 10.8%.

Разходите към края на август са в размер на 23.5 млрд. лв., което е увеличение с 2.4 млрд. лв.

Ръстът идва главно от увеличението на пенсиите, по-високите заплати на учителите и на някои държавни служители, а също и от увеличение на капиталовите разходи по европроектите.

Междувременно, Българската народна банка (БНБ) изнесе данни за състоянието на банковата система към края на юли 2018 г. От тях става ясно, че солидният ръст на печалбата на банките продължава, като положителният резултат на системата достига 951 млн. лв. Това е с около 160 млн. лв. повече от юли 2017 г., като печалбата е постигната в условията на рекордно ниски лихви по кредитите.

През юли има значителен ръст на депозитите на фирми и граждани - съответно с 1.4 млрд. лв. и 0.4 млрд. лв. Кредитите за бизнеса през миналия месец са се увеличили с 390 млн. лв., а за домакинствата - със 174 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес